Više od 2.900 tvrtki predstavilo je najnovija dostignuća i oko 400 inovacija koje su dostupne modernom poljoprivredniku. Sajam se prostire na 42 hektara, što je ekvivalent površini na kojoj se nalazi Vatikan. Posjetilo ga je više od 400.000 posjetitelja iz cijelog svijeta, a impresivan je bio broj mladih poljoprivrednika koji su pohodili manifestaciju, što znači da prihvaćaju izazov budućnosti i spremaju se za rješavanje najtežih zadataka u radu na svojim imanjima. Predstavljen je potpuni program strojeva, rezervnih dijelova i dodatne opreme renomiranih svjetskih proizvođača. Modernizacijom strojeva i opreme dolazi se do optimizacije poslovanja odnosno unapređivanja proizvodnje i postizanja viših i kvalitetnijih prinosa uz niže troškove. Agritechnica je najvažnija platforma poljoprivredne industrije za predstavljanje novih strojeva i opreme.
Vodeći hrvatski proizvođač kombajna, Same Deutz Fahr Žetelice, predstavio je potpuno novi kombajn C 9206, s novim dizajnom, novom kabinom i dosta poboljšanja u performansama, koji je pobudio veliki interes posjetitelja i kupaca iz cijelog svijeta. Tehnički direktor Damir Kobaš zadovoljan je nastupom na sajmu. Dobivene su, kaže, pozitivne ocjene i ostvareni značajni kontakti s poslovnim partnerima, a već jučer tvornicu u Županji posjetili su kupci iz Francuske. Godinu na izmaku Kobaš ocjenjuje uspješnom, a s optimizmom se ulazi i u sljedeću godinu i nove poslovne izazove.
– S obzirom na otežane uvjete proizvodnje i prodaje, te stanja na tržištu poljoprivrednih strojeva, mogu reći da smo dosta dobro prošli i da su u ovoj godini ostvareni još bolji rezultati nego u 2012., koja je bila do sada poslovno najuspješnija godina. Slični situaciju očekujemo i u nadolazećnoj godini – ističe Kobaš. Proizvodni plan ostat će na razini ovogodišnje proizvodnje, što znači da će u 2014. Same Deutz Fahr Žetelice također proizvesti 350 kombajna koji će žeti polja diljem Europe i Azije. Od 1. siječnja tvornica će ponovno angažirati stotinu sezonaca koji će sve do srpnja, odnosno početka sezone žetve i vršidbe imati siguran posao te redovna i pristojna primanja, kaže Kobaš i najavljuje nastavak ulaganja u proizvod i proizvodnju, što je osnovni preduvjet ekonomski održivom razvoju i postizanju konkurentnosti na tržištu gdje će plasirati i nove kombajne serije 9000 i 7000.

izvor: GlasSlavonije

M. Lešić Omerović