Šteta za obiteljska gospodarstva ali interes Hrvatske je interes Agrokora
Naime, ministar namjerava u 50-godišnji zakup izdati oko milijun hektara neiskorištenog državnog poljoprivrednog zemljišta koje bitrebalo povećati domaću proizvodnju. No, nacrt prijedloga zakona u mnogima je pobudio sumnju da pogoduje većim privatnim subjektima poput trgovačkih društava, a na štetu obiteljskih gospodarstava.
Kada se govori o tržišnim gigantima misli se naravno na Todorića jer pet posto najvećih proizvođača obrađuje 50 posto ukupne površine, a 40 posto džavnih poticaja odlazi Todoriću.
“Jakovina je naljutio seljake i vatrogasnom mjerom protiv poskupljenja hrane. On je umjesto manjeg PDV-a na hranu najavio niže carine na uvoz prehrambenih proizvoda. Ministar poljoprivrede objasnio je da će se na ovaj način spriječiti rast cijena, ali seljaci odgovaraju da će ta mjera spriječiti i njih u budućem obavljanju posla od kojega pokušavaju živjeti. Ne samo da su do sada imali problema s konkuretnom proizvodnjom, kažu seljaci, jer je uvoz do sada bio mnogo jeftiniji, nego će zbog suše domaći proizvodi suše dodatno poskupjeti. A najveći uvoznik hrane u Hrvatskoj upravo je Todorić, a njegov interes, kako je rekao Čačić, interes je i Hrvatske”, piše Objektiv u novom broju dodajući kako Hrvatska godišnje uveze hrane u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara. Vodeći hrvatski uvoznik već godinama je Ivica Todorić. Primjerice, napominje se u Objektivu, 2008. godine Todorićeve su firme uvezle oko 1,6 milijardi kuna hrane, što je predstavljalo 80 posto tadašnjeg ukupnog poljoprivrednog uvoza. Gotovo polovica te svote otpadala je na uvoz Konzuma.
Druženje s Todorićem
“Jakovina srčano i predano brani nova zakonska rješenja, tako da nema sumnje da se predloženi kriteriji neće mijenjati, ali stigne se i družiti s Agrokorovim čelnicima poput nedavnog otvaranja novih pogona Belja”, zaključuje se u tekstu.

Izvor: Index.hr