Krajem kolovoza, na parceli natjecatelja Zorana Radičeka, u Šopronu (Općina Kalnik), održano je 19. Županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Koprivničko-križevačke županije i Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci te Općina Kalnik. Općina Kalnik bila je domaćin natjecanja u oranju. Sve prisutne prvo je pozdravio predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni. Zatim kao domaćin, načelnik Općine Kalnik, Krunoslav Đurec i predstavnik grada Križevaca, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu, Ivan Biškup. Natjecanje je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Ovom prigodom istaknuo je kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od prvih županija koja je prošle godine organizirala ovakav tip natjecanja u vrijeme korone. Darko Koren je naglasio važnost manifestacije, te zadovoljstvo na postignutim rezultatima na državnim, ali i na međunarodnim natjecanjima.

Natjecateljski duh i dobra atmosfera

Natjecatelji-orači u Koprivničko-križevačkoj županiji nadmeću se već trinaestu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 12 ekipa. 3 u kategoriji plugova ravnjaka i 6 u kategoriji plugova premetnjaka. Ove je godine (druga za redom) održano natjecanje u kategoriji oldtajmera u kojoj je bilo tri natjecatelja. Voditelj natjecanja, Stjepan Pokrivač, brinuo je da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja. Suci iz susjednih županija (Katarina Pokrivač, Stjepan Pokrivač, Ivan Ključec i Željko Ferenc) ocijenili su ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo niže navedene rezultate.

Tri  najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su Josip Martinović iz Štaglinca (Grad Koprivnica), Zoran Radiček iz Šoprona (Općina Kalnik), Zvonko Jež iz Šoprona (Općina Kalnik), dok su preostala tri natjecatelja Tomislav Kvakar (Općina Kalnik), Josip Lukačić (Grad Križevci) i Tomislav Nemec (Općina Kalnik). U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali Saša Višak iz Kamenice (Općina Kalnik), Kristijan Sučić iz Marinovca (Grad Križevci) i Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (Grad Križevci). U kategoriji oldtajmera najbolje su orali Valent Sokolić iz Donje Glogovnice (Grad Križevci), Blaž Tomijek i njegov pomoćnik Tomislav Bukovčan iz Križevačkog Ivanca (Grad Križevci) te Ivica Miglez iz Križevaca (Grad Križevci).

Odgađa se Državno natjecanje u oranju

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Josip Martinović trebali su 2021. godine sudjelovati na 19. Državnom natjecanju u oranju RH. Međutim, ono se zbog epidemiološke situacije s COVID-19 neće održati. Planira se da pobjednici sudjeluju na natjecanjima iduće godine. Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja. Zadovoljstvo na licima svih natjecatelja nakon završetka natjecanja bilo je vidljivo. Dijelom i zbog toga što se svojim kućama vraćaju „punih ruku“ zahvaljujući brojnim sponzorima iz agro-biznisa, tvrtkama koje su iz svog proizvodnog programa osigurale nagrade za sve natjecatelje.

Gospodarski list