POLJOPRIVREDNA gospodarstva u Francuskoj teško su stradala proteklog vikenda u tuči i žestokim olujama, dok poljoprivrednici u Italiji upozoravaju na teške posljedice suše, posebno u urodu riže. Tuča, jak vjetar i obilna kiša prouzročili su štetu na površinama zasijanim pšenicom, voćnjacima i vinogradima u gotovo 65 francuskih departmana, izvijestila je udruga FNSEA.

“Šteta je vrlo značajna, neka poljoprivredna gospodarstva izgubila su i 100 posto uroda”, stoji u priopćenju udruge francuskih poljoprivrednika. Oluje su poharale Francusku uoči žetve pšenice, napominje Reuters, podsjetivši da je Francuska četvrti izvoznik te žitarice u svijetu.

Strah od suše u Italiji
Poljoprivrednici na sjeveru Italije, u regijama kao što su Piedmont, Valle d’Aosta i Trentino Alto Adige, više pak strahuju od suše s obzirom na prognoze da i u ovom tjednu mogu očekivati visoke temperature.

Italija je u ovoj godini zabilježila tek polovinu uobičajene količine oborina, prema udruzi poljoprivrednika Coldiretti, koja izgubljenu proizvodnju procjenjuje na gotovo milijardu eura, ističući da je najteže prošla dolina rijeke Po. “Najteže su oštećeni nasadi riže (…) i sve ostale žitarice, od pšenice do kukuruza, uz prognozirani pad prinosa”, priopćio je Coldiretti.

Smanjeni urod pšenice u zapadnoj Europi mogao bi dodatno srezati globalnu opskrbu koja je pod pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu s obzirom na to da su i Ukrajina i Rusija veliki proizvođači pšenice, napominje Reuters.

Index.hr

Comments are closed.