Ministarstvo je osiguralo 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija svinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja. 

UTORAK, 18. srpnja 2023. – U skladu s epidemiološkim stanjem na terenu objavljena je nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima. Naredba je dostupna na poveznici.

Tako je dozvoljeno držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se onima koji udovoljavaju za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti omogućiti rekategorizacija.

U svrhu sprječavanja daljnjeg širenja zaraze na objektima visokog rizika i to na neregistriranim i nekategoriziranim te onima kategorije 0, 1 i 2 smještenim na području zona zaštite, naređuje se preventivno usmrćivanje svih zatečenih grla.

Također, na objektima kategorije 0, 1 i 2 smještenim na području zona nadziranja, a koji nisu epidemiološki povezani s pozitivnim objektima te ukoliko u proteklih 15 dana od dana kliničkog pregleda životinje nisu pokazivale znakove bolesti i nije bilo uginuća, naređuje se uklanjanje svih svinja zatečenih na objektu, u klaonici određenoj od strane Ministarstva poljoprivrede smještenoj na području zone nadziranja, najkasnije u roku od 15 dana od provedenog popisa.

Između ostalog, novom Naredbom dozvoljeno je držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanim Naredbom omogućiti rekategorizacija.  Također, na području županija visokog rizika izvan zona zaštite, nadziranja i zaraženih zona, propisuju se dodatne mjere radi sprječavanja širenja i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.   

Afrička svinjska kuga trenutno je potvrđena na 112 gospodarstava, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovim putem apeliramo na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.