u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinom Vrhu otvorena Kuća baranjskog kulena, izgrađena u sklopu istoimenog projekta u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.Vrijednost joj je veća od 12,5 milijuna kuna, a nastala je na inicijativu članova udruge Baranjski kulen. U sklopu projekta rekonstruirana je stara kuća u Branjinom Vrhu, a jedan od zadataka bio je sačuvati izvorni izgled objekta u kojem je smješten prezentacijski prostor.

Objekt je opremljen, u dvorištu je izgrađen proizvodni pogon s kompletnom tehnološkom opremom za proizvodnju tradicionalnog baranjskog kulena, u skladu sa svim suvremenim standardima. Objekt je potaknuo i novo ulaganje – na susjednoj je čestici, naime, počela gradnjaprivatne kušaonice i smještajnih kapaciteata. Završnoj konferenciji nazočna je bila ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak, koja je istaknula kako je Kuća baranjskog kulena samo dio priče uspješnog povlačenja EU sredstava od strane Grada Belog Manastira, koja iznose čak 250 milijuna kuna. Dodala je kako će Kuća pridonijeti brendiranju cijele Baranje i omogućiti malim proizvođačima uspješnu tržišnu utakmicu.

S njom se složio i župan osječko-baranjski Ivan Anušić, podsjetivši da je kulen naša specifičnost te kao takav zaslužuje imati “svoju kuću”. “Ovo je primjer dobrih projekata i privlačenja EU sredstava. Mnogo će značiti za grad Beli Manastir, ali i cijelu županiju”, rekao je.

Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, istaknuo je kako će Kuća biti ‘‘tvornica kulena‘‘ i omogućiti zanimljivu turističku prezentaciju. Podsjetio je i na 19 uspješno provedenih projekata Grada Belog Manastira u posljednje četiri godine.

– Ovakvi projekti pridonose razvoju privrede i potiču nove proizvođače. Osim toga, snažan je input turističkoj ponudi Baranje, najboljoj destinaciji ruralnog turizma u Hratskoj – poručio je belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob.

O tehničkim karakteristikama govorio je Miodrag Komlenić, predsjednik udruge Baranjski kulen i direktor beljskog pogona Baranjka.

– Pogon je potpuno opremljen za proizvodnju kulena, ali i ostalih proizvoda. Predstavljat će spoj tradicionalne i moderne proizvodnje, ali i edukativni objekt koji garantira cjelogodišnju dostupnost – kazao je Komlenić.

Zasad je interes za proizvodnju kulena u Kući baranjskog kulena pokazalo pet proizvođača. Podsjetimo, baranjski je kulen zaslužio plavu EU markicu zaštićenog zemljopisnog podrijetla. No kao takvoga mogu ga prozvoditi samo dva baranjska proizvođača, Belje plus i OPG Hrvoje Matijević, koji će također koristiti dio novih pogona u jučer otvorenoj Kući baranjskog kulena. Također treba dodati kako je baranjski kulen jedan od EU proizvoda koji će moći biti prodavan u Kini.

Glas Slavonije