Stare i raznolike sorte usjeva prepune su hranjivih sastojaka i prilagođene lokalnim uvjetima okoliša. No, od 1900-ih izgubljeno je oko 75% biljne genetske raznolikosti što je imalo velike implikacije na sigurnost hrane.

Rajčice svih veličina i boja

Crvena, žuta, crna i zelena – rajčica ima razne boje i veličine. I dok se moderne pasmine ne kvare tako brzo i robusne su, često imaju blag okus. Studija iz 2017. objavljena u časopisu “Science” otkrila je da sorte nasljedstva sadrže više svojstava koja poboljšavaju okus od novijih. Naizgled izgubljen okus u potrazi za većim i trajnijim rajčicama.

Bamberški krumpir je duguljast, Crvena Emmalie je, dobro, crvena, a suton Maya ima išaranu kožu. No, suvremeni uzgoj krumpira oslanja se na mali broj sorti sličnog izgleda koje obećavaju velike prinose i mogu se lako uzgajati u industrijskim razmjerima. Većina njemačkih 200 odobrenih pasmina krumpira relativno je nova. Međutim, u Francuskoj je i dalje popularna sorta “La Ratte” stara 130 godina.

 

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je kukuruz.jpg

Nasljedni kukuruz pun je hranjivih sastojaka

Otprilike polovica dnevnog unosa kalorija na svijetu dolazi iz samo tri usjeva: kukuruza, pšenice i riže. Poljoprivrednici se za visoke prinose oslanjaju na komercijalno sjeme. Ali povećanje količine ne znači povećanje kvalitete. Studije pokazuju niže koncentracije minerala u usjevima s visokim performansama. Na primjer, starije sorte kukuruza sadrže više magnezija, kalija i luteina koji su važni za vid.

 

Pšenica s dodatnom stranom glutena

Veće koncentracije određenih elemenata mogu imati nepredviđene posljedice. Uzmimo na primjer gluten. Kruhu daje elastičnost. Iako stare sorte pšenice imaju veću razinu tvari, snaga glutena u modernim sortama sedam je puta veća, pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta u Bologni. To znači da bi nam moglo biti teže probaviti modernu pšenicu.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je stare-sorte-1.jpg

Drevne žitarice: emmer, einkorn i kamut

Prethodnici suvremene pšenice sadrže i ljepljivi proteinski gluten, pa oboljeli od celijakije također moraju izbjegavati drevne žitarice poput emmera, orada i kamuta. Ali oni s osjetljivošću na gluten često mogu bolje tolerirati ove sorte. Einkorn je prepun vitamina A, a kamut ima puno magnezija. Sve drevne žitarice imaju veći udio proteina od moderne pšenice, ali prinosi su niži.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je zitarice-1.jpg

Lokalno sjeme spas u katastrofama

Fond za podjelu koristi (BSF) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) pomogao je obnoviti lokalne banke sjemena u zemljama pogođenim olujama Idai i Kenneth. To je značilo da su se u Malaviju još jednom mogle uzgajati sorte bisera i prosa od prstiju koje su nekada bile izgubljene i dobro su odgovarale lokalnim uvjetima.

 

Otpornost na klimatske promjene

BSF također promovira regionalno sjeme u drugim zemljama. Banka sjemena zajednice Hoima u Ugandi čuva sjeme više od 50 usjeva koji su prilagođeni prevladavajućim lokalnim klimatskim i okolišnim uvjetima. Raznolikost na terenu također je važna u vrijeme klimatskih promjena. Ako berbe jedne sorte propadnu, druge sorte pružit će rezervu.

Ledeni sef za sjeme
Svalbardski globalni trezor sjemena u Spitsbergenu u Norveškoj dom je najveće svjetske kolekcije sjemena. 
Tamo se drži oko 5000 biljnih vrsta, uključujući prehrambene usjeve i samoniklo bilje. 
Sve su duplikati sjemena iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih genskih banaka i pohranjeni su oko 100 metara (328 stopa) unutar planine na temperaturama od minus 18 Celzijevih stupnjeva.

Vino: Stare i voljene sorte

Stare sorte vinove loze nešto su od uspjeha u usporedbi s drugim kulturama. Na primjer, rizling se prvi put spominje 1435. godine u Njemačkoj. Tada je administrator imanja Rüsselsheim blizu grada Frankfurta primijetio koliko se troši na reznice vinove loze rizling. Sorta grožđa muškat još je starija, a navodno su uživali Rimljani, Grci i Feničani.

DW