Ova je vrsta rasprostranjena u cijeloj Palearktičkoj regiji, češće u južnim nego u sjevernim dijelovima srednje Europe (Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Srbija, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Nebuloza Rhaphigaster može doseći duljinu od 14-16 milimetara. Ove velike stjenice su bez dlake i obojene su prljavo žućkasto-sive do smeđe boje s nepravilno raspoređenim foveama na gornjoj strani tijela. Opna prednjih krila često je pjegavo tamnosmeđa, iako su te mrlje prilično promjenjivog opsega. Bočni rub ( Connexivum ) trbuha ima crne i žute oznake. [2] Antene su prstenovane crnim i žutim oznakama na 3. do 5. segmentu. Donja strana tijela je svijetle boje i pokazuje tamne mrlje. S njegove donje strane, između bokova, nalazi se duga ostruga. Ova je vrsta slična Dolycoris baccarumu , ali joj nedostaju dlačice.

Ovi se polifagni kukci hrane biljnim sokovima širokog spektra lisnatih drvenastih biljaka, poput gloga ( Crataegus ), šljive ( Prunus ), lijeske ( Corylus ), bijele grede ( Sorbus ) i brijesta ( Ulmus ), ali se mogu hraniti i raznim grmlje, na živicama ( kupina ) i na puzavicama ( bršljan ). Povremeno usisavaju tjelesne tekućine na mrtve insekte. Nerijetko se nastanjuju u vrtovima, vrtnim kućicama ili podrumima. Među najdražim biljkama su im rajčice, mahunarke (soja, grašak, grah), pšenica paprike…, pa na ovim kulturama mogu napraviti štetu, jer isisavaju sok iz cvijeta i plodova.

Rhaphigaster nebulosa MHNT Dos.jpg

U kasno proljeće ženka lijepi oko 40 jaja u redove ili diskove na različite dijelove biljaka. Mladunci koji se izlegu razlikuju se po boji i ne lete. Panjevi krila prepoznatljivi su tek nakon treće faze nimfe . Radi zaštite od grabežljivaca, mladi kukci imaju smrdljive žlijezde na leđima; u slučaju odraslih, oni se nalaze na donjoj strani prsnog koša . Ako je ugroženo, oslobađa se sekrecija jakog mirisa. Odrasli se mogu naći cijele godine. Nisu dobri letači; njihov trom let ispušta glasne pjevušeće zvukove.

Ova vrsta pokazuje dnevnu, termofilnu aktivnost. Kao i većina Pentatomidae, proizvodi samo jednu generaciju godišnje. Voli prezimiti na zidovima prekrivenim bršljanom . U potrazi za prikladnim zimskim odajama (rascjepi i pukotine) često nesvjesno pronalazi svoj put u kuće.

Ova vrsta proizvodi mnoštvo jaja kad se uznemiri u svom staništu. Ljutnja ili prijetnja bubi tjeraju je da proizvodi izlučevine bijele boje koje mogu biti štetne ako se progutaju. Kemikalije u sekretu dopuštaju jajašcima da nastave oplodnju u bilo kojem okruženju, čak i onima koje su jako kisele ili bazične.

Jednostavna kombinacija vruće vode, sapuna i bijelog octa je odlična zamka za njih. Pripravkom pošpricajte mjesta na kojima ih često viđate ili kroz koja mogu ući u kuću, piše Ordinacija.


Vrtlari ih se mogu probati riješiti otopinom sode bikabone u vodi, s kojom će pošpricati biljke, ili kemijskim sredstvima, no kako brzo stječu otpornost, zaštita često nije učinkovita.


U narodnoj predaji tvrdi se da smrdljivi martini ne vole miris mente i češnjaka, pa vrijedi pokušati s tim da u vodu umiješate nekoliko kapi ulja od mente i time s vanjske strane pošpricate okvire prozora ili vrata od terase.