Europska unija dodatno je snizila svoje prognoze žetve za gotovo sve usjeve, budući da zemlje zapadne i srednje Europe nastavljaju bilježiti iznadprosječne temperature i malo ili nimalo padalina. Zemlje poput Belgije, Austrije i juga Njemačke već se pojavljuju u EU registracijama suše.
Zbog nestašice vode sada je u velikim dijelovima Belgije uvedena zabrana ispumpavanja podzemnih voda. Belgija je doživjela najsušniji svibanj od 19. stoljeća, s uvjetima koji su utjecali na usjeve i smanjili prinose u poljoprivrednoj pokrajini Zapadna Flandrija. “Inače s jednog hektara dobijem 50 do 60 tona kukuruza. Ali sada se moramo zadovoljiti s polovicom – pod uvjetom da ponovno počne padati kiša”, rekao je Joel Van Coppenolle, farmer iz Kaaskerkea za flamanske medije.

I u Poljskoj bi treću godinu zaredom gubici usjeva u poljoprivredi i vrtlarstvu mogli biti veći zbog dugotrajne suše. Zbog toga bi se mnoge poljske farme mogle naći u teškoj situaciji, rekao je poljoprivredni analitičar Mariusz Dziwulski u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP.

Suha polja u Poljskoj usporediva su sa situacijom u Ukrajini i Rumunjskoj, ali su znatno lošija nego u Austriji i Švicarskoj. Rumunjska nije doživjela tako jaku sušu 50 ili 60 godina, rekao je ministar poljoprivrede Adrian Oros. Unatoč tome što je Rumunjska jedna od poljoprivrednih sila EU-a, njihova poljoprivredna proizvodnja uvelike ovisi o vremenskim uvjetima jer Rumunjska ima malo navodnjavanja.

Zbog toga Europska komisija poziva države članice EU-a da ponovno koriste vodu iz gradskih postrojenja za pročišćavanje vode za uzgoj usjeva.

“Resursi slatke vode su rijetki i pod sve većim pritiskom”, rekao je povjerenik EU za okoliš Virginijus Sinkevičius u izjavi . “U vremenima neviđenih temperaturnih skokova, moramo prestati rasipati vodu i koristiti ovaj resurs učinkovitije kako bismo se prilagodili klimatskim promjenama”, dodao je.

Francuski farmeri imaju problema s ishranom stoke
U Francuskoj, gdje je intenzivna suša pogodila poljoprivrednike i dovela do širokih ograničenja korištenja svježe vode, prošlog je mjeseca palo samo 9,7 milimetara kiše, prema Meteo France . To je bilo 84 posto manje od normalnog prosjeka, što ga čini najsušnijim mjesecom od 1961.

Poljoprivrednici diljem zemlje prijavljuju probleme s ishranom stoke zbog isušenih travnjaka, dok je navodnjavanje zabranjeno u većem dijelu zemlje zbog nestašice pitke vode.

Francuska je veliki izvoznik pšenice i među pet je najvećih izvoznika kukuruza u svijetu. Loš urod zbog suše dodatno će pritisnuti zalihe žitarica nakon što je ruska invazija Ukrajine izazvala globalni šok.

I španjolski poljoprivredni sektor također pati od visokih temperatura i nestašice vode. Vrućina pogoršava nestašicu vode koja muči španjolsku poljoprivredu od prošle zime, s lokalnim ograničenjima korištenja vode u najteže pogođenim regijama.

Ta zemlja proizvodi oko polovicu svjetskog maslinovog ulja, ali sada je ozbiljno ugrožena trenutnom sušom.

Službena nestašica vode u Nizozemskoj
Nizozemska vlada službeno je u srijedu najavila nestašicu vode i razmatra nove mjere ako se suša nastavi. “Tražim od svih da dobro razmisle prije nego operu automobil ili potpuno napune dječji bazen”, rekao je nizozemski ministar infrastrukture Mark Harbers.

U međuvremenu, razina vode u Rajni približava se povijesno najnižoj razini, što uzrokuje probleme za brodarstvo i navodnjavanje usjeva. I vremenska prognoza trenutno nije dobra: “Sljedeća dva tjedna gotovo da se ne očekuju oborine. Najviše 40 do 50 milimetara, ali to je daleko premalo, jer je isparavanje puno veće”, rekao je za NOS Marco Nolet iz nizozemskog KNMI-ja .