Električna kontrola korova smatra se alternativom korištenju glifosata. Ispitivanja iz Francuske pokazuju što proces može učiniti – a što ne.

Električna kontrola korova smatra se alternativom korištenju glifosata. Ispitivanja iz Francuske pokazuju što proces može učiniti – a što ne.

Konačna zabrana glifosata je na pomolu. Mnogi poljoprivrednici traže alternative glifosatu i drugim kemijskim herbicidima. Jedna metoda koja se do sada više koristila u ekološkoj poljoprivredi je električna kontrola korova.

Suzbijanje korova u tri brzine
Francuski Institut du Végétal (Arvalis) od 2018. testira električnu kontrolu korova. Fokus je na učinkovitosti ubijanja međuusjeva, rasta i korova. Testovi su se odvijali u blizini Metza, u testu je Xpower uređaj radio s Electroherb procesom tvrtke Zasso.

Korov je u ispitivanju stradao pri brzinama od 2 km/h, 4 km/h i 7 km/h. Kontrolna ploha je za usporedbu tretirana glifosatom. Konačno, nakon 37 dana, istraživači su ispitali koliko su postupci bili učinkoviti. Postojale su jasne razlike među kulturama. Glifosat je ubio samo 45 posto, električni proces je uspio gotovo 100 posto pri svim brzinama i bio je znatno učinkovitiji. Glifosat je također uništio 85 posto korova u proljeće, dok je električni proces ubio više od 90 posto biljaka.

Drugačija je situacija bila s pšenicom. Dok je glifosat pouzdano uklonio svu pšenicu, električni uređaj je u najboljem slučaju postigao 20 posto učinkovitosti. Na trajnim travnjacima, u travi djeteline i u zalihama crvene djeteline električna metoda u proljeće nije imala gotovo nikakvog učinka.

Međutim, u jesen se metoda pokazala bolje, barem u DTSu i crvenoj djetelini, s više od 80 posto biljaka uništeno.

Što je sporije, to je struja učinkovitija
Električni napon koji teče kroz biljke i tlo oštećuje stanice biljaka. To će ih isušiti. Rezultat ovisi o biljnoj vrsti, dostupnoj biomasi, gustoći sastojine i vlažnosti zraka. U vrlo suhim uvjetima potrebno je paziti jer uvijek postoji opasnost od požara.

Ispitivanja pokazuju da su manje brzine znatno učinkovitije. Najbolja učinkovitost postignuta je pri brzinama od 2 km/h. To je zato što su biljke dulje izložene električnom naboju.

Istraživači su također kombinirali električni proces s mlatilicom i valjkom. Ovdje se pokazalo da valjanje nije rezultiralo povećanjem učinkovitosti. Prethodno mlataranje izrasline, s druge strane, povećalo je učinkovitost ubijanja izrasline.

Ovo je rezultat eksperimenata:
Iz eksperimenata se mogu izvesti sljedeća pravila:

Korov je lakše ubiti od travnatog korova
što je više biomase, tretman je manje učinkovit i
što je postolje gušće, tretman je manje učinkovit
ako je zemlja suha, tretman je učinkovitiji nego ako je tlo vlažno
Vlaga u zelenilu, na primjer od rose, podupire učinak


Koliko košta električno uklanjanje korova

Nedostatak metode je mala radna brzina, što je rezultat malih brzina vožnje i radnog zahvata od 3 m. Uz to, tehnologija je znatno skuplja od glifosata ili obrade tla po cijeni do 250 eura/ha.

Kako bi vidjeli kako metoda utječe na život u tlu, istraživači su također prebrojali gliste na parcelama i mikrobnu biomasu. Međutim, procjene nisu pokazale negativne učinke električnog napona na kišne gliste i količinu mikrobne biomase.