Znanstvenici kažu da bi masivni traktori mogli oštetiti do petine zemlje koja se u svijetu koristi za uzgoj usjeva, a zbijena zemlja može dovesti do poplava i loših uvjeta za poljoprivredne kulture, tvrde švedski istraživači.


U svom znanstvenom radu postavljaju zanimljivo pitanje – kako su divovski dinosauri, koji su veći od strojeva preživjeli, a da nisu toliko zgazili tlo, prenosi britanski BBC.

Istraživači su izračunali da se težina kombajna, kada su potpuno napunjeni, povećala s oko 4.000 kilograma 1958. godine na oko 36.000 kilograma u 2020. godini, dok su prikolice nekada nosile 3.000kg, a danas nose i po 25.000kg.

U tlu zgnječenom velikom težinom, zrak se istiskuje i tlo postaje zbijeno. To biljkama otežava da razviju korijenje i crpe hranjive tvari, a zemljište postaje izloženo poplavama.

Istraživači smatraju da povećanje težine poljoprivrednih strojeva predstavlja prijetnju poljoprivrednoj produktivnosti. U njihovoj se analizi, objavljenoj u “Proceedings of the National Academy of Sciences”, sugerira da bi kombajni i teški strojevi mogli oštetiti petinu zemlje u svijetu koja se koristi za uzgoj usjeva.

Thomas Keller, profesor upravljanja tlom na Švedskom sveučilištu poljoprivrednih znanosti u Uppsali, kaže da bi strojeve trebalo projektirati tako da ne prelaze određenu težinu.

“Zbijanje se može dogoditi u roku od nekoliko sekundi kada se vozimo po tlu, ali mogu proći i desetljeća da se to tlo oporavi”, rekao je.

 

Seebiz.eu