Bill Gates je najveći vlasnik poljoprivrednih površina u Sjedinjenim Državama, tiho kupujući ogromne parcele.

Gatesov portfelj obuhvaća oko 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i gotovo 27.000 hektara drugog zemljišta u 19 država,  navodi The Land Report , časopis za investitore u zemlji koji prati najveće zemljoposjednike u zemlji.

Najveći dijelovi posjeda Gatesa nalaze se u Louisiani i Arkansasu, gdje posjeduje 69.071 hektara, odnosno 47.927 hektara, pokazalo je istraživanje prodajnog mjesta.

Također navodno posjeduje oko 16.000 hektara u svojoj matičnoj državi Washington, uključujući trakt od 14.500 hektara u regiji Horse Heaven Hills koji je kupljen za gotovo 171 milijun dolara.

Zemljište je izravno i neizravno u vlasništvu Cascade Investmenta, tvrtke u području Seattla koju je Gates – treći najbogatiji čovjek na svijetu s neto vrijednošću od 132 milijarde dolara,  prema Bloombergu  – osnovao da upravlja svojim ogromnim bogatstvom, navodi The Land Izvješće.

Nagovještaj ogromnih Gatesovih poljoprivrednih gospodarstava pojavio se u profilu Wall Street Journal-a  Michaela Larsona iz  2014. godine , upravitelja novca koji služi kao Cascadeov glavni direktor za ulaganja. U članku se napominje da tvrtka posjeduje “najmanje 100 000 hektara obradivog zemljišta u Kaliforniji, Illinoisu, Iowi, Louisiani i drugim državama – ili područje sedam puta veće od Manhattana.”

Nije sigurno zašto je Gates uložio u toliko poljoprivrednog zemljišta ili kako se njegovi trakti trenutno koriste. Cascade nije odmah odgovorio na telefonsku poruku u petak, a tvrtka je odbila komentirati The Land Report “osim što je rekla da Cascade vrlo podržava održivu poljoprivredu”, objavila je agencija.

Poljoprivreda je također ključno područje fokusiranja zaklade Bill & Melinda Gates, velike dobrotvorne organizacije koju vode Gates i njegova supruga. Zaklada ima za cilj “podržati inkluzivnu poljoprivrednu transformaciju koju vode zemlje širom podsaharske Afrike i Južne Azije”,  navodi se na njezinu web mjestu .

Iako je Gates najveći američki vlasnik poljoprivrednog zemljišta, daleko je od toga da je najveći zemljoposjednik u zemlji uopće. Ta kruna pripada predsjedniku Liberty Media Johnu Maloneu, koji ima 2,2 milijuna hektara,  prema The Land Reportu .