Poljoprivrednici se suočavaju s većim pritiskom da prehrane i odjenu sve veće svjetsko stanovništvo, a problemi s nedostatkom radne snage u poljoprivrednoj industriji zasigurno ne pomažu.

U posljednjih desetak godina razvijen je niz tehnologija za pomoć poljoprivrednicima u njihovim poslovima koji su uspješno integrirani u farme posvuda, poput automatskog upravljanja i telemetrije. No, za nekoliko godina stvari bi mogle izgledati vrlo drugačije.

Tehnološke tvrtke širom svijeta iskoristile su priliku za razvoj niza tehnologija i autonomnih sustava kako bi popunile praznine i riješile neka istaknuta pitanja u ovom sektoru.

Bilo da se radi o rješavanju nedostatka radne snage, poboljšanju učinkovitosti na farmi ili smanjenju operativnih troškova, ovi su roboti osmišljeni kako bi skinuli teret s ramena poljoprivrednika kako bi se mogli usredotočiti na široku sliku.

Evo 10 poljoprivrednih robota koji su nam privukli pažnju:

Tom iz tvrtke Small Robot Company

mala robot tvrtka tom monitoring prototip robota

Tom je možda mali, ali ima vrlo važan posao na farmi. Prati zdravlje i razvoj usjeva prateći ih od biljke do biljke.

Tom luta poljima dok se ne napuni, a zatim se vraća u svoju ‘kućicu’ kako bi zamijenio bateriju za potpuno napunjenu, a istovremeno preuzima gigabajte podataka koje je prikupio za analizu.

“Tom točno zna gdje su vaše biljke. Bilo da su klijale, što im treba”, prema Small Robot Company. “Predlaže točno gnojivo i kemikalije koje su vam potrebne kako biste povećali svoj urod, a ako se slažete, poziva Dicka i Harryja da ga dostave.”

U slučaju da se pitate, Dick je robot za precizno prskanje i lasersko uklanjanje korova, a Harry se brine za precizno bušenje i sadnju. Operativni sustav naziva se Wilma.

Angus by Iron Ox

modul za podizanje pokretača željeznog vola angusa

Angus je robot organizator farme za koji niste ni znali da vam je potreban.

Kreće se po zatvorenoj lisnatoj biljci i bilju sa sjedištem u Kaliforniji, tehnološkoj start-up tvrtki Iron Ox; osjetiti, podići i premjestiti hidroponske biljke kako rastu kako bi imale dovoljno prostora za rast. Nakon što su potpuno odrasli i spremni za berbu, Angus transportira biljke do područja za preradu.

Tamo se biljke predaju neimenovanoj robotskoj presađivačkoj ruci opremljenoj Lidar senzorima i kamerama koje identificiraju bolesti, štetočine i abnormalnosti u biljkama prije berbe.

Farma rojeva

farma rojeva

Aussie agritech tvrtka Swarm Farm, predvođena pionirom robotizirane poljoprivrede Andrewom Bateom, stvara valove diljem svijeta sa svojim jednostavnim i malim robotima koji se mogu koristiti pojedinačno na maloj farmi ili povećati za zajednički rad u “rojevima” na većim imanjima.

Otvorene su platforme pa se mogu prilagoditi za korištenje u mnoštvu zadataka. Bate je rekao da prva jedinica, isporučena u studenom prošle godine, trenutno radi na farmi travnjaka koja kosi travnjak. Sljedeći odlazi na farmu oraha makadamije radi košnje i prskanja između redova, a druga dva odlaze na zrno-radeći s tehnologijom otkrivanja korova kako bi uočili prskanje korova.

HV-100 od Harvest Automation

automatizacija žetve hv 100 roboti

Nastavljajući na temu robotske robotike, Harvest Automation razvio je robota za rukovanje materijalom HV-100 koji pomiče zalihe u organizacijske ili transportne svrhe.

Za razliku od Angusa, HV-100 je dizajniran za kretanje inventara u nestrukturiranim vanjskim okruženjima, poput rasadnika, staklenika i drugih komercijalnih uzgojnih poslova.

Njegovi bi zadaci mogli uključivati ​​razmaknute posude kako usjevi rastu, njihovo premještanje prema potrebi za suočavanje s promjenama vremenskih uvjeta te prikupljanje biljaka za distribuciju i transport.

Jedan klijent u SAD-u imao je jednog čovjeka koji je upravljao viljuškarom opremljenim viljuškama za posteljinu i neprestano hranio svježu skupinu saksija s ružama u roj od četiri HV-100, što je zatim uspješno premjestilo biljke na savršeno razmaknut položaj na krevetu.

Genesis by FarmBot

farmbot

FarmBot’s Genesis je multitalentirani robot koji može učiniti gotovo sve.

To je portalna jedinica koja se milimetarskom preciznošću pomiče kako bi posadila sjeme, zalila ih pojedinačno, izmjerila sadržaj vlage u tlu, uništila korov i izmjerila zdravlje farme.

Jedini nedostatak je to što je Genesis trenutno dizajniran za opsluživanje malih površina dimenzija oko 2,9 mx 1,4 m ili 2,9 mx 5,9 m. Međutim, FarmBot je rekao da je sustav savršeno prilagođen istraživanju usjeva jer korisnicima omogućuje brzo projektiranje i izvođenje eksperimenata za testiranje različitih metoda uzgoja, količine unosa, vrijeme i drugo. Programeri FarmBot -a trenutno rade na povećanju sustava kako bi odgovarao maloj do srednjoj komercijalnoj upotrebi.

Osim toga, postoji aplikacija za upotrebu s Genesisom u kojoj možete grafički osmisliti svoju farmu povlačenjem i ispuštanjem biljaka na kartu, gotovo poput igre. Zabava!

E-serija tvrtke Agrobot

agrobot

Ovaj španjolski robotski kombajn za jagode dizajniran je za autonomnu izvedbu među redovima voća. Do 24 robotske ruke rade bežično i pojedinačno, od kojih svaka određuje zrelost ploda, a zatim bere zrele bez kontakta s plodom.

Ruke hvataju i režu stabljike, a zatim jagode stavljaju u poljske posude za kasnije pakiranje. Plodovi se mogu ubrati s kratkom stabljikom ili Agrobot može automatski ukloniti stabljiku ili čašku.

Kupci su rekli da vole robota jer oslobađa ljudske radnike da se usredotoče na druge složenije zadatke.

Digital Farmhand australskog Centra za terensku robotiku

acfr digitalna farma

Jeftin robot za usjeve za male poljoprivrednike u Australiji i u inozemstvu, Digital Farmhand koji je razvio Australski centar za poljsku robotiku (ACFR) Sveučilišta u Sydneyu, ima potencijal za obavljanje analize međurednih usjeva i dopušta automatizaciju jednostavnih poljoprivrednih zadataka.

Razni priključci, poput prskalica, korova i sijačica, mogu se priključiti na stroj pomoću mehanizma za povezivanje.

Ostali roboti koje razvija ACFR uključuju znanstveno-istraživački robot Ladybird i SwagBot , svesmjerno električno vozilo sposobno za navigaciju po neravnom terenu i preprekama na farmi i namijenjeno stanicama za stoku.

See & Spray by Blue River Technology

plava rijeka vidi i rasprši

Kao što mu ime govori, ovaj robot vidi korov i prska korov, čak i na polju s potpuno klijavim usjevima.

Razvijen od strane tvrtke Deere & Company Blue River Technology, See & Spray koristi računalni vid i strojno učenje za razlikovanje usjeva i korova mnogih vrsta i veličina, a zatim koristi robotske mlaznice za primjenu herbicida samo na korov dok stroj prelazi.

To pomaže poljoprivrednicima da značajno smanje upotrebu herbicida, čime se štede troškovi i okoliš. Njegov zatvoreni sustav osigurava da se herbicid ne zanese.

Drugi red kamera omogućuje robotu da provjeri svoj rad dok radi. Također je u mogućnosti vršiti prilagodbe u hodu i prikupljati podatke za buduća istraživanja i razvoj.

Earth Rover

Earth Rover tim

Prototip robota koji je razvilo pokretanje u Velikoj Britaniji, Earth Rover, koristi optičku sliku i tehnologiju 3D kamere za praćenje pojedinačnih usjeva, uočavanje bolesti i određivanje kada su spremni za berbu.

Poput See & Spray Blue River Technology, Earth Rover je također sposoban za inteligentno prepoznavanje biljaka i može ciljati pojedinačne korove za prskanje.

Robot je dobio ime po svom međuzvjezdanom kolegi, Mars Roveru i, kao i njegov istoimeni imenjak, prilagođen je za nošenje alata i krckanja podataka povezanih s poljoprivrednim aktivnostima.

Ted by Naïo Technologies

naio tehnologije ted

Ted robot za korenje vinograda je raskošna jedinica dizajnirana uglavnom za okopavanje i uklanjanje korova u vinogradarskim poslovima. Međutim, Naïo Technologies planira integrirati druge funkcije u robota, poput košnje, prorjeđivanja lišća i obrezivanja.

Naïo Technologies također čini Dina robotom za korenje povrća, a Oza robotom za travače i kopače.

Oz također ima način rada za praćenje, tako da može pratiti vaše korake dok nosi teret, pa čak i vući malu prikolicu tijekom žetve.