Korona kriza dovela je sektor tovnog govedarstva, koji godišnje proizvodi 120.000 tovne junadi te prihoduje oko 1,3 milijardi kuna prihoda, u velike probleme. Potražnje nema, a prodajne cijene su nikada niže. Rezultat takve situacije su veliki tržni viškovi  koji se povećavaju iz dana u dan.

Trenutna brojka govori da proizvođači tovne junadi iz Udruge Baby Beef imaju višak od 30.000 junadi, a da će ta brojka do kraja godine iznositi i do 70.000 junadi. Posljedica je to prekomjernog uvoza junećeg mesa iz zemalja EU koje su subvencionirale svoje proizvođače junadi i na taj način ugrozile naše tržište. Na primjer Slovenija i Francuska su odmah na početku krize podržale svoje proizvođače sa 100 eura po junetu što je utjecalo na dolazak velikih količina slovenskog mesa na tržište RH kao i na preuzimanje kupaca iz Libanona i Italije sa strane francuskih farmera. Tim subvencioniranim cijenama hrvatski farmeri ne mogu konkurirati.

Članovi Udruge Baby Beef našli su se pred zidom. Situacija je neizdrživa, kupaca nema, gubitci su veliki. Mnogi proizvođači najavljuju gašenje proizvodnje.

Iz tog je razloga vodstvo Udruge na čelu s Predsjednikom Udruge Darkom Celovcem zatražilo prošli tjedan hitan sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković kako bi se što prije pronašlo rješenje za nastalu situaciju, na što se ministrica odmah odazvala. Na sastanku koji se je održao u petak, 11.9.2020. u Križevcima ministrica je istaknula kako je upoznata sa problemima proizvođača junadi, te obećala pomoć u vidu subvencije po uzoru na druge zemlje (primjer Slovenije i Francuske)  kako bi zadržala i očuvala proizvodnju tovne junadi.

Prema riječima ministrice i dogovoru sa sastanka, Ministarstvo poljoprivrede će za potporu sektoru osigurati 60 milijuna kuna koje će biti isplaćeno u dva navrata i to, prvi dio do kraja tekuće godine, a drugi dio do kraja mjeseca veljače 2021. Tom potporom pokrio bi se dio gubitaka te bi se riješio problem sadašnjih i budućih tržnih viškova.

Zahvaljujemo se ministrici Vučković što je prepoznala probleme i važnost našeg sektora, što je pronašla rješenje koje će barem djelomično pokriti naše nastale gubitke, spriječiti nove tržne viškove te dodatno urušavanje sektora.“ istaknuo je Darko Celovec.

O Udruzi Baby Beef:

Udruga Baby beef okuplja 330 tovljača junadi što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva u zemlji. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 2/3 proizvodnje izvozi se kroz prodaju žive stoke za zemlje Bliskog Istoka i putem prodaje mesa za Italiju, dok se 1/3 prodaje na domaćem tržištu.

Gospodarski list