BLOKADE autocesta, kolone automobila, zastoji u prometu. U Njemačkoj su jutros počeli prosvjedi poljoprivrednika protiv ukidanja subvencija; policija je u stanju pripravnosti.

Kako piše Deutsche Welle, danas praktički neće biti dijela Njemačke koji će normalno funkcionirati. Na cestama će biti na tisuće traktora – na prosvjedu koji njemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u povijesti.

Tabloid Bild objavio je kartu s gradovima i autocestama čije se blokade najavljuju – popis je podulji. Vlasti su pozvale građane da u ponedjeljak koriste željeznički prijevoz i odustanu od vožnje automobilima. Poslodavci poručuju ljudima da rade od kuće ondje gdje je to moguće, a škole će djeci opravdati izostanke s nastave.

U Njemačkoj postoji 256.000 poljoprivrednih imanja na kojima radi oko 937.000 ljudi. Prosvjedi su novi veliki udarac za koalicijsku vladu kancelara Olafa Scholza, koja je jedna od najnepopularnijih vlada u povijesti Njemačke, piše Deutsche Welle.

Problem su subvencije

Nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi nova zaduženja i unošenje određenih izdataka u proračun za 2024. godinu, u državnoj je blagajni nastala rupa od 17 milijardi eura, brisane su subvencije za dizel gorivo, a uveden je porez na sva poljoprivredna vozila, isti kao za putničke automobile, ovisno o snazi motora i potrošnji goriva.

Teški traktori i poljoprivredni strojevi troše velike količine dizela te imaju motore velike snage. Njemački poljoprivrednici smatraju da se njihovo oruđe ne smije tretirati isto kao privatni automobili.

To je razlog zašto su ozlojeđeni poljoprivrednici pozvali na blokadu cijele zemlje. Uplašena vlada odmah je donekle popustila, odustala od poreza za poljoprivredne strojeve i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za gorivo, no time poljoprivrednici nisu bili zadovoljni.

Policija će imati pune ruke posla

Scene blokada proteklih su se tjedana tu i tamo viđale po Njemačkoj. Sredinom prosinca stotine su traktora stajale u centru Berlina.

Na nekim snimkama vidi se kako policija pokušava vozilima blokirati put traktorima, no oni skreću s puta te kotačima promjera gotovo dva metra lako zaobilaze policijske blokade preko njiva i kanala.

„Mnoge akcije nisu samo pravno neopravdane već ponekad predstavljaju ugrožavanje prometa, javne sigurnosti i reda”, kritizira sindikat policije. Policija će, naime, imati pune ruke posla.