U Hrvatskoj je trenutno priznato 17 proizvođačkih organizacija iz osam sektora koje okupljanju samo oko 700 članova, od ukupno preko 170.000 poljoprivrednih gospodarstva. Priznate proizvođačke organizacije djeluju u tek devet županija smještenih u kontinentalnoj Hrvatskoj. Udruživanje poljoprivrednika trebao bi biti strateški cilj hrvatske poljoprivrede.

Kako bi se postigla veća moć pregovaranja, EU financijski podržava poljoprivrednike koji žele surađivati u proizvođačkim organizacijama kroz zajedničku opskrbu, poboljšanje marketinga, pružanje tehničke i logističke pomoći svojim članovima, unapređenje upravljanja kvalitetom te prijenosom znanja. Omogućeno im je da u pet godina osiguraju po 100.000 eura godišnje za poslovanje proizvođačke organizacije. Primjer proizvođačke organizacije Jabuka.hr pokazuje da povezivanje ipak i u Hrvatskoj daje rezultate. Imaju sve više članova, veće količine jabuka, svoje pakiranje, brend, a korona kriza im je osigurala bolje plasman na police trgovina u Hrvatskoj. Okrenuli su se i izvozu.

Dobar primjer udruživanje je i PZ Baby Beef – proizvođačka organizacija. Tovljači goveda već imaju 3 proizvođačke organizacije, a okrenuti su izvozu na talijansko i tržište arapskih zemalja. PZ Baby Beef – najveća je proizvođačka organizacija u ovom sektoru sa sjedištem u Našicama i već sada okuplja najveće proizvođače, a plan im je da privuku što više stočara – posebice mladih, te ojačaju svoju poziciju na domaćem tržištu mesa.

Pokazali smo i primjer mljekarsko-stočarske zadruga Proizvodi sela. Mljekarska kriza iz 2012. koje se svi još uvijek sjećamo natjerala je članove zadruge -proizvođače mlijeka da se bolje organiziraju. Zbog niske otkupne cijene i pritiska industrije mlijeka odustali su od isporuke mlijeka prerađivačima i okrenuli se vlastitoj borbi na tržištu. Danas imaju mljekomate, sirane, svoje vlastitom tržište.

Poljoprivredni konzultant Robert Hadžić objasnio je kako funkcioniraju kooperative u Europi, posebice u Južnom Tirolu, koji su jedan od najboljih primjera organizacije proizvodnje. Članovi kooperative su čak vlasnici i pojedinih velikih trgovačkih lanaca, a s ogromnom proizvodnjom i zajedničkom prodaju imaju snagu kojoj ne mogu naštetiti niti jaki trgovački lanci.

N1.