Biodizel iz Kine , koji možda ne zadovoljava zahtjeve održivosti EU-a, od početka godine u velikim količinama ulazi na europsko domaće tržište. U međuvremenu, čak i njemačka tijela za provođenje zakona istražuju jesu li navodno “napredna biogoriva ” iz Kine pogrešno deklarirana.

Ali poljoprivrednici već osjećaju učinke na europsko tržište uljane repice: cijene uljane repice su pod ogromnim pritiskom . Sumnjivi kineski biodizel proizveden od otpadnih i zaostalih ulja zamjenjuje robu iz EU kao certificiranu održivu, i to dvostruko.

Cijene uljane repice padaju ispod 400 eura po toni

Cijene uljane repice u EU padaju već oko godinu dana. Dok je u svibnju 2022. na robnoj terminskoj burzi Matif u Parizu plaćena vrhunska cijena od više od 750 eura/t, cijena je u svibnju ove godine pala ispod praga od 400 eura/t.

To je usko povezano s očekivanjem stabilne globalne opskrbe tržišta uljane repice od nadolazeće žetve.

Jeftina roba iz Kine, u čiju certifikaciju stručnjaci sumnjaju, smanjuje potrebu naftne industrije za biodizelom od europskog ulja repice.

Kina udvostručuje svoju ponudu ‘naprednog’ biogoriva

Prema Ufopu, EU je od kraja 2022. uvezla oko 500.000 t biodizela iz kineskih otpadnih ulja. Od siječnja do travnja ove godine, EU kao cjelina čak je uvezla 0,83 milijuna tona biodizela iz Kine, što je gotovo dvostruko više od količine u istom razdoblju prošle godine.

Prema Ufopu, međutim, postoje dvojbe oko potrebnog dokaza o podrijetlu sirovina. Biodizel iz Narodne Republike deklariran je kao “napredno” biogorivo iz otpada i ostataka prema Aneksu IX Dio A Direktive o obnovljivoj energiji (RED II) EU.

Kao rezultat toga, industriji mineralnih ulja dopušteno je dvaput računati uvezenu količinu od svoje obveze kvote stakleničkih plinova. Potreba za biodizelom proizvedenim od repičinog ulja je u skladu s tim smanjena. To dovodi u pitanje vjerodostojnost certifikacije održivosti koju zahtijeva EU, kritizira Ufop.

BLE kao nadležno tijelo traži odgovor Bruxellesa
Ufop poziva saveznu vladu i Europsku komisiju da poduzmu mjere. Osim toga, potrebne su pojačane kontrole na terenu, navode iz udruge.

Nadležni organ je Federalna agencija za poljoprivredu i hranu (BLE) . Već ima naznaka da su biogoriva uvezena iz Narodne Republike i certificirana kao održiva možda proizvedena od sirovina koje nisu deklarirane. Oni stoga ne bi bili prihvatljivi za dvostruko računanje kao napredna goriva.

U tijeku su istrage zbog sumnje na pogrešno deklariranje biodizela
Prema vlastitim izjavama, BLE je o sumnji obavijestio Europsku komisiju i zatražio mišljenje. Osim toga, uključeni su i njemački organi kaznenog progona.

Prema Federalnom ministarstvu okoliša, zatraženi su i certifikacijski dokumenti kako bi se provjerili sumnjivi slučajevi. Na terenu su obavljeni kratkoročni kontrolni pregledi, kazao je parlamentarni državni tajnik u Federalnom ministarstvu okoliša dr. sc. Bettina Hoffmann, u Bundestagu.

Još uvijek nije jasno kako će EU reagirati na naglo povećan, navodno klimatski neutralan uvoz biodizela iz Kine.