Umjesto tradicionalnih ratarskih kultura: kukuruza, pšenice, ječma i soje koje siju poljoprivrednici novogradiškog kraja, Ivana i Ante Ćutuk posadili su plantažu kultiviranog šipka koji ovog ljeta obećava izvrstan prinos kvalitetnih plodova.

Posljednjih dana kolovoza počela je berba kultuviranog šipka na plantaži OPGa Ivane i Ante Ćutuka iz Svete Nedjelje u Ljupini kod Nove Gradiške. Na površini od 1,1 hektara posadili su prije 6 godina oko 2,5 tisuće sadnica te u Slavoniji rijetke kulture.

Proizvodnja crvenih plodova dohodovnija od ratarskih kultura

Na pitanje zašto su odlučili na sadnju šipka i to u Slavoniji, iako žive u blizini Zagreba, Ante koji je zaposlen u jednoj drogeriji kaže da je njegova supruga iz novogradiškog kraja, iz Cernika, a zemlju su kupili u obližnjoj Ljupini zato što je bila jeftina.

-Za nasad šipka odlučili smo se jer to ovdje gotovo nitko ne sadi. Htjeli smo malo razbiti monotoniju tradicionalnih slavonskih žitarica kukuruza, pšenice i ječma koje najčešće siju ovdašnji poljoprivrednici. Osim toga smatramo da je to i dohodovnija kultura koja može dati veći prihod po jedinici površine od žitarica, kaže Ante, zadovoljan izgledom plantaže, ali i dobrim ovogodišnjim urodom i kvalitetom crvenih plodova bogatih vitaminom C. Kaže da su toj bodljikavoj kulturi pogodovale vremenske prilike, bilo je kiše kad je najviše trebalo, dobro su odradili rezidbu, gnojidbu i zaštitu po ekološkim načelima i redovito kose travu u nasadu, jer je njihov OPG u ekološkom upisniku. Inače, vrlo je zadovoljan i kvalitetom tla, jer su analize pokazale da je vrlo pogodno upravo za uzgoj šipka. Ističe da im savjetima i u radovima pomažu i članovi Udruge voćara i vinogradara Cernik.

Lijevo punac Željko i Ante Ćutuk  u berbi šipka

Najviše prodaju na kućnom pragu

-Dosta vremena provodimo na plantaži, posebno punac Željko. O njoj vodimo veliku brigu, stalno učimo, pokušavamo primijeniti i neke nove tehnike pa ta ,,briga” daje i dobre rezultate. Očekujemo da ćemo ove godine ostvariti solidan prinos u berbama koje ćemo obaviti u nekoliko navrata. Budući da šipak beremo ručno, nadamo se da ćemo imati dovoljno radne snage za taj posao, kaže naš domaćin. Dodaje da će glavninu šipka sušiti kod prijatelja Nenada Blažekovića iz Siska koji se također bavi ekološkom proizvodnjom šipka, a dio su predvidjeli za pekmeze. S vremenom planiraju proizvoditi i likere od šipka, ali kad za to stvore uvjete, budući da se radi o alkoholu i da za to trebaju posebne dozvole.

Što se tiče prodaje, najviše šipka plasiraju na kućnom pragu, prodajom prijateljima, poznanicima i drugim zainteresiranim kupcima, a nalaze ih preko društvenih mreža.

Žele proširiti i modernizirati proizvodnju

-Budući da ovog ljeta pada dosta kiše, kosimo otprilike svaka tri tjedna, želimo da nasad bude čist i uredan, pokušavamo na taj način spriječiti i veću pojavu štetnika i bolesti. Od štetnika najveći problem nam zadaje voća muha. Nju moramo tretirati preventivno ekološkim sredstvima. Stvaljamo i žute ploče i još neke repelente.

Uz lijepo uređen nasad šipka koji mnogima može poslužiti kao primjer dobrog održavanja, nalazi se i manji nasad lijeske te nekoliko stabalaca drijenka, a u nasadu imaju i grmova lavande i drugog začinskog i ljekovitog bilja. U blizini nasada šipka, obitelj Čutuk posadila je i 130 oraha na dvije parcele ukupne površine 11.000 četvornih metara.

Na pitanje o planovima Ante kaže: –Punac Željko odmahuje glavom i rukama, izgleda da sugerira da ne širimo površine, jer i sada kao umirovljenik najviše radi na plantažiIpak, kao mladi ljudi supruga i ja bismo voljeli još proširiti i modernizirati ovu proizvodnju šipka jer nam se otvara tržište. Zapravo sve ovisi o financijskim sredstvima i mogućnostima ulaganja. Do sad smo sve financirali vlastitim novcem: od kupnje zemlje, do nabave mehanizacije. Prijavili smo se za natječaj za mjeru. 6.3.1. Programa ruralnog razvoja na kojemu, nažalost, naš projekt nije prošao, kaže Ante. Ipak, nadaju se da će na nekom sljedećem natječaju njihov OPG imati više sreće. Pokušat će se ponovno kandidirati za bespovratna sredstva Europske unije, što bi im, kažu, u velikoj mjeri pomoglo da unaprijede i povećaju proizvodnju.

Iako je riječ o zahtjevnoj proizvodnji u OPG-u Čutuk kažu da su njihova dosadašnja iskustva u proizvodnji ove rijetke kulture pozitivna, pa će joj posvetiti još više pozornosti.

Gospodarski list