Variva ili čušpajzi stara su i dobro poznata jela ‘sa žlicom‘ koja krijepe organizam. I, što je najvažnije, ponovo se vraćaju na naše jelovnike.

Proljeće je idealna prilika da svoju prehranu obogatite jelima od svježeg povrća pripremljenima onako kako su to radile naše prabake i bake. Tko može odoljeti prekrasnom mirisu mahuna s vrhnjem i koprom, varivu od mrkvica, kelja, tikvica, graška…

Glasov savjet za dobro zdravlje je – varivo ne solite previše jer samo povrće ima potrebne soli. Dodajte što manje umjetnih začina jer ćete tako ‘‘prekriti‘‘ miris i okus svježeg i jedrog povrća

Varivo od mahuna
Okrugle ili plosnate, zelene, žute ili šarene, puterice – fini mesnati okus mladih mahuna u laganom varivu lako se i brzo može pripremiti. Variva s mahunama mogu se pripremati u nekoliko prepoznatljivih kombinacija: u umaku od češnjaka, s lukom i slaninom, s rajčicom, lukom, češnjakom i slaninom ili s više vrsta povrća. Mahune nastavljaju s kuhanjem i kada ih izvadite iz kipuće vode. Stoga je važno da ih izvadite prije nego što su gotove ili ih kratko stavite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. To je važno znati, osobito ako pripremate mahune za salatu.

 

Sastojci:
100 g luka
300 g teletine
malo soli
žličica papra
250 g pelata
100 ml soka od rajčice
malo Vegete
600 g mahuna
dva češnja češnjaka
nasjeckani peršin
60 g tjestenine makarončića

Fino varivo od mahuna ♥ Podravka
 
Varivo od graška.
Priprema:
Na ulju prepecite nasjeckani luk. Dodajte teletinu narezanu na kockice, malo posolite, popaprite i pirjajte podlijevajući vodom 15-20 minuta. Nakon toga dodajte pelate, sok od rajčica i Vegetu. Zalijte vrućom vodom, a kad zakipi, umiješajte mahune. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Potkraj kuhanja umiješajte nasjeckani češnjak i tjesteninu koju ste prije toga skuhali i ocijedili. Poslužite uz vrhnje.

 

Sastojci:
približno kilogram graška
200 g pekmeza od rajčice
60 g slanine
2 žlice ulja
sol
200 g krumpira
žlica narezanog kopra
žličica gustina,
300 – 350 ml vode

 

Priprema:
Krumpir ogulite, operite, narežite na kockice i stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu. Neka se kuha petnaestak minuta. Na ulju kratko prepecite slaninu narezanu
na kockice, dodajte salsu,
ocijeđeni i isprani grašak,
kuhani krumpir, vodu te
kratko prokuhajte. Na kraju dodajte gustin, koji ste razmutili u malo vode, kopar i ostavite da sve još jedanput zakuha.JEDNOSTAVNO VARIVO OD GRAŠKA: Ukusno, fino i zdravo – Brzi recepti

Varivo od mrkve 
Sastojci:
3/4 kg mrkve
1 luk
malo ulja
1 žlica kosanog peršina
malo papra
na vrh noža šećera
goveđa juha ili temeljac od goveđe kocke

 

Priprema:
Očišćene mrkve narežite na male kocke. Na vrućem ulju pirjajte sitno kosani luk, dodajte peršin, papar i šećer pa neka se i to malo pirja.
Zatim dodajte mrkvu, pirjajte uz miješanje dvije-tri minute, pa dolijte goveđu juhu, toliko da mrkva bude pokrivena. Posolite varivo i pustite da se kuha dok mrkva ne omekša. Varivo ne smije biti previše jušno.Varivo od mrkve - Obitelj.HR

 
Šareno varivo
Sastojci:
1/2 kg graška
1/2 kg mrkvice
1 korabica
peršinov list
ulje
brašno
malo šećera
papar
sol
Šareno varivo s mladim povrćem • Kuhaj.hr
Priprema:
Mrkvica i korabica narežu se na rezance i stave na ulje gdje se malo zažutio šećer. Poslije se doda grašak i sve se pirja pokriveno dok ne omekša. Kad je sve gotovo, pospe se brašnom, zalije vodom, lagano kuha te se dodaju začini.
 
Noklice:
Ošto brašno, oko 150 g, dobro izradite s dva jajeta, malo soli, žlicom ulja i malo vode. Imate li domaće masti, dodajte žličicu umjesto ulja i noklice će biti puno mekše.
 
Temeljni recept za pripravu variva

Povrće operemo, očistimo i prokuhamo u vodi. U međuvremenu se sitno iskosa crveni luk i češnjak. Kada je povrće mekano, ugrijte malo ulja, na kojemu se svjetlije ili tamnije poprži malo brašna. Dodajte obje vrste luka i pržite vrlo kratko, da puste miris. Uz neprestano miješanje dolijevajte hladna vodu i vodite računa da se ne stvore grudice. Potom se dodajte napola kuhano povrće i pomalo dolijevajte vodu u kojoj se kuhalo. Kuha se gotovo pola sata, prema želji začini se paprom, peršinom, koprom, a na kraju se uz neka variva služi vrhnje.