Vijetnam je odobrio za domaću komercijalnu upotrebu dvaju cjepiva za afričku svinjsku kugu, razvijena u domaćim laboratorijima, objavila je vlada u ponedjeljak, a dodala je da pripremaju teren i za izvoz.

Vijetnam je odobrio komercijalnu upotrebu dvaju domaćih cjepiva za afričku svinjsku kugu, iz Vlade poručuju da pripremaju teren i za izvoz. 

Cjepivo NAVET-ASFVAC razvili su veterinarski institut Navetco Central Veterinary Medicine i znanstvenici iz SAD-a, a cjepivo AVAC ASF LIVE razvio je AVAC Vietnam JSC, stoji u vladinom priopćenju.

Više od 650 tisuća doza testirano je na životinjama u 40 vijetnamskih pokrajina i utvrđeno je da je bolest spriječena u 95 posto slučajeva, tvrdi vlada.

“Cjepiva mogu biti puštena u optjecaj i mogu se koristiti (u Vijetnamu)”, zaključilo je ministarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede reklo je tvrtkama da sastave plan proizvodnje cjepiva koja bi se prodavala na domaćem i na inozemnim tržištima, dodaje se.

Vijetnam je prije nešto više od godinu dana objavio da je razvio cjepivo i da planira postati prva zemlja u svijetu koja će ga komercijalno proizvoditi i izvoziti.

Cjepiva bi mogla označiti veliki pomak u borbi protiv bolesti koja je za životinje smrtonosna i izaziva velike štete u poljoprivrednom sektoru.

Najteži slučaj zabilježen je 2018./2019. godine kada je u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču, uginula polovina životinja, uz procijenjene gubitke veće od 100 milijardi dolara.

Američki ministar poljoprivrede Thomas Vilsack izjavio je u lipnju da bi poljoprivrednici u SAD-u mogli biti zainteresirani za kupnju cjepiva kako bi spriječili pojavu bolesti. Afrička svinjska kuga dosad nije registrirana u SAD-u.

Globalno tržište svinjetine teško je 250 milijardi dolara.