Radna širina od 70 m i spremnik od 22.000 l nisu jedine posebnosti XXL prskalice za zaštitu usjeva. Iza mega tehnologije stoji nova tvrtka i stara poznanstva.

Čak i ako se Agritechnica 2022 nije održala, DLG (Njemačko poljoprivredno društvo) dodijelilo je nagrade za posebno inovativnu poljoprivrednu tehnologiju. NeXaT-ovo vozilo s izmjenjivim nosačem nagrađeno je zlatnom medaljom. Ono što ga čini posebnim: NeXat izmjenjivi nosač može obaviti sve radne korake od obrade tla do zaštite usjeva i žetve na fiksnim trakama. Stručnjaci sustav biljne proizvodnje na fiksnim trakama također nazivaju poljoprivredom kontroliranim prometom. Prednost je što je zbog velike širine kolosijeka vozila-nosača manje od 5 posto površine prekriveno gusjenicama.

Naručitelj je bila tvrtka NeXaT GmbH, ali u projektu tvrtke Kalverkamp Innovation GmbH nekoliko proizvođača poljoprivrednih strojeva radi zajedno za različita područja primjene. Väderstad je odgovoran za obradu tla i sjetvu. Geringhoff opskrbljuje berač kukuruza, a tvrtka Herbert Dammann razvila je i izgradila jedinicu za korištenje transportnog vozila kao prskalice za zaštitu usjeva .

Tvrtka za poljoprivredni inženjering Dammann poznata je po svojoj tehnologiji zaštite usjeva. Tvrtka iz Buxtehudea u Donjoj Saskoj također razvija vozila i opremu za tehnologiju odleđivanja za uzletno-sletne staze u zračnim lukama, tehnologiju zimske službe za gradove i zajednice te sustave za prskanje kolosijeka za željezničke pruge.

Dammann je razvio montirani modul prskalice za vozilo Nexat. Kako navode iz tvrtke, riječ je o najvećoj poznatoj prskalici za zaštitu bilja s zapreminom spremnika od 22.000 l i radnom širinom od 70 m. Uređaj za zaštitu bilja ima ugrađen ISOBUS i može se sastaviti pojedinačno za svaku farmu na zahtjev. Radna širina se može odabrati od 18 do 70 m. Dostupne su i različite količine bačvi.

Ovo također nudi mega montirana prskalica:
Tehnologija rasvjete HD-Night-LUX za nanošenje noću
automatska kontrola grane
CCA pristajanje krivulje
18 sekcija