Industrija gnojiva još nije zatvorila nijedan pogon. Ali problemi za poljoprivrednike i trgovce koji žele kupiti robu opet su sve veći. Analitičari izvješćuju da su cijene na spot tržištu za europski amonijak i amonijev nitrat nedavno naglo porasle. Poskupljuju i ostala gnojiva. Razlog: rastuće cijene plina. Začarani krug.

Kao što se strahovalo, cijene gnojiva će rasti s cijenama plina. Potražnja je sve samo ne velika. No, većina proizvođača ipak usklađuje cijene prema gore. Razlog: cijene prirodnog plina, najvažnijeg čimbenika troškova u proizvodnji gnojiva, više su se nego udvostručile od lipnja.

Najvažnija francuska uvozna luka i trgovačko središte za žitarice i mineralna gnojiva , Rouen, kao i Njemačka , bilježe rast cijena gnojiva na spot tržištu . Za glavno dušično gnojivo francuskih poljoprivrednika, amonijev nitrat 27%, cijene su ovog tjedna porasle za 50 eura po toni na 685 eura po toni. Za najvažnije tekuće gnojivo, otopinu amonijevog nitrata uree (francuski Solution Azotée), cijene su porasle za 22,50 eura po toni na 605 eura po toni. U Francuskoj je urea nedavno koštala 725 eura po toni, što je otprilike isto kao i prošlog tjedna.

Početkom ovog tjedna u njemačkim se uvoznim lukama za kalcijev amonijev nitrat (KAS) tražilo gotovo 710 eura po toni . To je oko 60 eura po toni više nego prošlog tjedna. Otopina amonijevog nitrata uree (AHL) košta oko 650 eura po toni – oko 20 eura više nego prije tjedan dana. Njemački kupci opet moraju platiti 895 eura po toni za ureu. To je gotovo 60 eura po toni više nego prošlog tjedna.

Za Kornkali njemački poljoprivrednici trenutno moraju platiti gotovo 640 eura po toni. To je također 20 eura više nego prije tjedan dana. Za najvažnije fosfatno gnojivo, diamonijev fosfat (DAP), ovaj se tjedan traži oko 1120 eura po toni. Ovo je ujedno i nadoplata od 20 eura u odnosu na prethodni tjedan.

Začarani krug: visoke cijene plina i rastuće cijene gnojiva

Cijene prirodnog plina u Europi naglo su porasle od sredine lipnja, što znači znatno veće troškove proizvodnje za proizvođače gnojiva : troškovi proizvodnje NH3 procjenjuju se na gotovo 2.000 USD po toni, troškovi uree na 1.000 USD, kaže američki analitičar za gnojiva Josh Linville. Još nema izvješća o zatvaranju tvornica, ali problemi i dalje rastu za poljoprivrednike i trgovce koji žele kupiti robu.

Promptne tržišne cijene europskog amonijaka i amonijevog nitrata nedavno su naglo porasle u Francuskoj, pišu analitičari CRU-a na svom trenutnom blogu. Ključni čimbenik koji će nastaviti ograničavati opskrbu plinom i podizati cijene je održavanje plinovoda Sjeverni tok 1, najvećeg pojedinačnog plinovoda koji prenosi ruski plin u Njemačku. Ovo će biti servisirano od 11. do 21. srpnja. Vlade, tržišta i poduzeća strahuju da će gašenje trajati dulje.

Ako se naftovod ponovno ne pusti u rad kako je planirano, mogao bi imati katastrofalne ekonomske posljedice za Njemačku i Europu, kaže većina analitičara. To bi bio fijasko za proizvodnju gnojiva i opskrbu poljoprivrede.

Sve veće cijene gnojiva već pokazuju sljedeću tržišnu krizu , iako je potražnja za gnojivima zapravo slaba. Međutim, troškovi proizvodnje su iznimno visoki (vidi gore) i većina proizvođača povećava cijene . I ( vjerojatno) također smanjuju proizvodnju, kao što su učinili u ožujku. Začarani krug.