Začinsko ili ljekovito bilje uvijek je potreban dodatak svakog vrta. Osim što svojim mirisima i izgledom uljepšava vrt, svake godine vas iznova daruje domaćim začinima i ljekovitim biljem koje možete koristiti svježe, zamrznuto ili osušeno za kasniju upotrebu. Kao takvo, cijenjeno je u kulinarstvu, u ljekovite svrhe ili u izradi kozmetike. Iako neke od začina krase predivni i atraktivni cvjetovi, ne treba zanemariti niti njihov osebujan miris, od limunastog mirisa matičnjaka, aromatičnog komorača ili slatkastog mirisa kamilice koji vraća u djetinjstvo. Iako uzgoj začina spada pod jednostavan uzgoj bilja, potrebno je znati uvjete za rast svakog začina i ljekovitog bilja pojedinačno. No, zahvaljujući detaljnim uputama koje smo pripremili za vas, možete bez puno muke uspješno uzgojiti bilo koju vrstu. Saznajte sve o sadnji, uzgoju i održavanju začinskog bilja. Provjerite najpotpuniji popis začina. Popis začina •Anis •Boražina ili borač •Bosiljak •Cimet •Đumbir •Estragon •Gorušica •Hren •Kadulja •Kim •Komorač •Kopar •Korijander •Kurkuma •Limunska trava •Ljupčac •Lovor •Majčina dušica •Matičnjak •Mažuran •Medvjeđi luk •Metvica ili menta •Origano •Pastrnjak •Ružmarin •Šafran •Timijan •Vanilija •Vlasac Za svaku od ovih vrsta začina možete saznati kada je idealno vrijeme za njihovu sadnju, kako pripremiti tlo, kako i koliko često ih zalijevati i prihranjivati te još puno korisnih savjeta. Sretno vrtlarenje i kuhanje! Začinsko bilje označava svaku vrstu bilja koja se koristi u kulinarstvu ili u ljekovite svrhe, tako da je popis takvog bilja jako dugačak. Uključuje jednogodišnje biljke, zeljaste biljke, grmlje, trajnice i drveće. Začini se uzgajaju i upotrebljavaju od davnina, koriste se za čuvanje hrane i začinjavanje jela te kao dodatak u izradi kozmetičkih proizvoda i lijekova. Iako je širok izbor začina dostupan i u trgovinama, ne postoji ništa ljepše kada se svježi i mirisni mogu ubrati u vlastitom vrtu. U njihovim mirisima možete uživati u vrtu ili kod kuće, a osim za začinjavanje jela i pripremu čajeve, možete ih koristiti za izradu mirisnih potpurija ili punjenje ukrasnih biljnih jastuka. Kao i sve ostale biljke, i začine bi trebalo uzgajati u uvjetima koji su najsličniji onima u njihovom prirodnom staništu. Jedino tako možete biti sigurni da ste uzgojili snažne i zdrave biljke. Većina začina potječe sa sunčanih sredozemnih područja pa im je potrebno osigurati puno sunca i propusno tlo. Neke pak vole djelomičnu sjenu i vlažne predjele. Stoga, kada odlučujete koji začin posaditi u vrtu, birajte onaj kojem ćete omogućiti najbolje uvjete za rast i razvoj. Začinsko bilje možete uzgajati na raznim mjestima. Dovoljan vam je već i mali komad vrta, a možete ga posaditi i u posudama na balkonu. Ono ne zauzima puno prostora, a estetski izgleda privlačno u vrtu ili na balkonu. Sve začine koje namjeravate koristiti u kuhinji ili za pripremu ljekovitih pripravaka, posadite što dalje od onečišćenje, automobila i kućnih ljubimaca. Preporučuje se da one biljke koje često i obilno koristite u kulinarstvu zasadite u gredice kako biste uvijek raspolagali većim količinama. Peršin i kopar najbolje će rasti na gredici jer se konstantno upotrebljava i sije te se ne presađuje uspješno. Većina začina dobro će rasti u posudama, od glinenih pa sve do visećih, a važno je jedino da posuda ima otvore za drenažu i da se prije sadnje na dno položi dobar propusni materijal. Osmislite svoj mali začinski vrt na balkonu ili uz samu kuću, birajući mjesta popust stepenica, prozorskih daska ili polica. Najbolje biljke za rast u posudama su: majčina dušica, peršin, vlasac, lovor i ružmarin. U nekim slučajevima cvjetovi začina se mogu upotrijebiti u svrhu jestive dekoracije, a to su: bazga, borač, vlasac ili neven. Svima je zajedničko da su jednostavne za uzgoj, a privlačnog su izgleda. Mnoge aromatične biljke, poput kamilice, matičnjaka, mente, možete jednostavno ubrati u vrtu, preliti kipućom vodom i uživati u zdravom čaju. U gotovo svim dijelovima svijeta, začinsko bilje se koristi i u svrhu liječenja. Ljekoviti vrh idealan je za prirodno liječenje brojnih tegoba. Naglasit ćemo metvicu, koja se lako uzgaja, a njezino ljekovito djelovanje je višestruko. Snažan je antiseptik, blagi anestetik te je idealna za liječenje bolova u trbuhu i svih ostalih probavnih tegoba. Pripremite esencijalna ulja koja će vam koristiti za bolna leđa i za ugodne masaže. Mnoge biljke blagotvorno djeluju i na ljepotu i zdravlje kože, a u kozmetičke svrhe najčešće se koriste kamilica, limunska trava, lavanda, ružmarin i druge. Od njih se izrađuju kreme, hidrolati, tonici, šamponi i ostali kozmetički proizvodi.

Vrtlarica