Rat je u Europi. Ruske trupe od sinoć napadaju Ukrajinu . Cijene pšenice na europskom tržištu u srijedu su porasle na nešto manje od 290 eura/t, a u četvrtak će se popeti na 330 eura/t . Sve ostale vrste žitarica i uljarica također su u porastu.

U SAD-u su cijene pšenice i soje u srijedu dosegle nove devetogodišnje maksimume. Ovog četvrtka dionice su porasle dvoznamenkasto u trgovanju prije tržišta usred eskalacije ukrajinske krize . Cijene žitarica u SAD-u i Europi rastu do novih rekorda.

Rat u Ukrajini izaziva zabrinutost među velikim uvoznicima zbog zaliha pšenice, gdje je Ukrajina sedmi najveći svjetski proizvođač i peti najveći izvoznik. Rusija je prva u svijetu po količini izvezene pšenice . “Geopolitička eskalacija posljednjih dana značajno je povećala rizik daljnjeg širenja neravnoteže na robnim tržištima”, pišu analitičari JP Morgan commodities.

“S obzirom na značajan utjecaj Rusije na ova tržišta, mogli bismo biti svjedoci produljenog razdoblja pojačanih geopolitičkih napetosti i visokih premija za rizik za sve proizvode”, dodaju.

U slučaju pšenice, glavni uvoznici traže alternativne kupnje – na primjer iz zapadne Europe – zbog straha od kašnjenja ili prekida isporuke. Također u istočnim regijama Ukrajine, koje su u središtu napetosti, postoje brojni “proizvođači suncokreta i pšenice”, kaže američki analitičar robe.

Logistika i trgovina poremećeni – izuzetno visoke premije rizika

S obzirom da na Rusiju i Ukrajinu otpada oko 29 posto globalnog izvoza pšenice, 19 posto globalnih pošiljki kukuruza i 80 posto izvoza suncokretovog ulja, trgovci se boje da će vojni sukob ozbiljno ugroziti globalnu trgovinu i izazvati bum potražnje uvoznika za zamjenom zaliha koji do sada su dolazili iz regije Crnog mora.

“Napetosti između Rusije i Ukrajine pogoršale su opskrbne rizike za svjetsko tržište”, kažu analitičari i očekuju da će se izvoz pšenice iz Europske unije značajno povećati. Rusija je do daljnjega obustavila kretanje trgovačkih brodova u Azovskom moru, ali je svoje crnomorske luke zadržala otvorenim za otpremu, izvještavaju trgovci žitom, dok su vijesti o ruskom napadu na Ukrajinu potresle tržišta.

Ukrajina je u srijedu mobilizirala svoje rezerviste i zatražila od svojih državljana da napuste Rusiju. “Strah od oružanog sukoba koji blokira ukrajinsku logistiku bio je stvaran, kao što je sada očito. Sada je svjetsko tržište odsječeno od važnog izvora poljoprivrednih sirovina”, piše u priopćenju analitičarske tvrtke Agritel.

“Trgovinski tokovi nastavili su se donedavno, unatoč vrlo visokoj premiji rizika, što se očituje u naglom porastu vozarina na Crnom moru od početka krize”, dodaje Agritel. Direktor Agritela Michel Portier napominje da “Ukrajina izlazi iz rekordne kampanje u proizvodnji žitarica i suncokreta” i da je “ove godine zemlja bila na sedmom mjestu među proizvođačima kukuruza i pšenice i na prvom mjestu među proizvođačima suncokreta u svijetu”. No, nastavlja Portier, “mjesto Ukrajine u izvozu ovih proizvoda još je važnije.”

Cijene žitarica u Rusiji padaju

Geopolitička kriza predstavlja veliku prijetnju ometanju logističkih tokova iz Crnog mora i mogla bi utrti put velikim gospodarskim sankcijama protiv Rusije. Međutim, izvozne cijene u Rusiji naglo su pale posljednjih tjedana, pavši na najnižu razinu u gotovo šest mjeseci.

Rat i ekonomske sankcije koje su Moskvi uvele Europska unija i Sjedinjene Države stvaraju veliku neizvjesnost za sva tržišta, a posebno za poljoprivredna tržišta. Pšenica, kukuruz i energija – ovi su sektori posebno teško pogođeni. 22. veljače Europska unija i Sjedinjene Države već su odlučile o gospodarskim sankcijama. To bi moglo biti u obliku zapljene imovine ruskih oligarha, zabrane Swifta, međunarodnog platnog sustava koji se koristi za obavljanje sigurnih transakcija za 200 zemalja i smanjenja ruskog pristupa dolaru.

Njemačka je sa svoje strane zaustavila projekt plinovoda Sjeverni tok 2, čiji je cilj transport ruskog plina u Europu. Unutar Europske unije Njemačka ima najviše trgovinskih odnosa s Rusijom