Na vrhuncu sezone tulipana zbog koronakrize u Europi gotovo u potpunosti je nestala potražnja za njima pa su nizozemski proizvođači prvi put u povijesti prisiljeni baciti urod

Sezona tulipana, koja u Nizozemskoj traje od siječnja do travnja i svibnja, zbog krize prouzročene koronavirusom potpuno je propala. Nizozemski proizvođači procjenjuju kako će propasti 70 do 80 posto ukupne godišnje proizvodnje.

Brda tulipana, ruža, krizantema i drugog cvijeća bacaju se na najvećoj svjetskoj tržnici cvijeća u nizozemskom gradu Naaldwijku, javlja RTL Today.

Royal Floraholland flower auction Editorial Stock Photo - Stock Image |  Shutterstock%MCEPASTEBIN%

“Jedino rješenje je da ih uništimo”, rekao je za agenciju AFP Michel van Schie, glasnogovornik aukcijske kuće Royal FloraHolland. “Ovo je prvi put da smo prisiljeni to učiniti. Burza cvijeća postoji više od stotinu godina i ovo je prvi put da smo u takvoj krizi”, rekao je van Shie.

Ovo je težak udarac za zemlju u kojoj su tulipani simbol nacionalnog identiteta jednako kao vjetrenjače, sir ili klompe.

Zatvaranje trgovina i poslovnih subjekata zbog pandemije koronavirusa koja je pogodila svijet imat će dramatične posljedice, upozorila je predsjednica Kraljevskog udrženja za proizvodnju lukovica Prisca Kleijn.

“Nikad nismo ovako nešto vidjeli. U čitavoj Europi zbog koronavirusa nema više potražnje za cvijećem”, kaže Kleijn, čije udruženje je započelo s kampanjom “Kupujte cvijeće, a ne toaletni papir”.