U Koprivnici je prekjučer održana završna svečanost projekta “Zlata vrijedan” u sklopu koje su dodijeljene ovogodišnje nagrade zlata vrijednim poljoprivrednicima, manifestacija koja se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista i Hrvatske radio televizije održava sedmu godinu za redom.

Prva nagrada otišla je u ruke OPG-a Mario Trbušić iz Krapinsko-zagorske županije, druga nagrada dodijeljena je poljoprivrednom gospodarstvu PA-VITA iz Sesveta, dok je treće mjesto pripalo OPG-u Košić iz Krkanca u Varaždinskoj županiji. Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Damira Orende iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji, a najbolji OPG po izboru čitatelja je OPG Strgar iz Drenovaca kod Županje.

“OPG-a Mario Trbušić posjeduje modernu i tehnološki opremljenu farmu svinja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prije dvadesetak godina kada se počeo baviti svinjogojstvom pa do danas Mario je broj svinja povećao gotovo sto puta. Na farmi, koja je cijela pod video nadzorom, danas ima 200 krmača te godišnje 4000 tovljenika i 4500 prasadi. Za prehranu svinja kompjuterski se miješa osam različitih menija dnevno, a radi prehrane svinja obrađuju i oko 87 hektara zemlje te godišnje proizvedu oko tisuću tona kukuruza. U farmu opremljenu svim mogućim tehnološkim dostignućima do sada su uložili oko 21 milijun kuna, dijelom pomoću Mjera ruralnog razvoja, a nagrada od 30 tisuća kuna za osvojeno prvo mjesto svakako će im dobro doći za daljnja ulaganja, ističu iz Ministarstva poljoprivrede. Drugo mjesto i nagrada od 20 tisuća kuna pripala je poljoprivrednom gospodarstvu PA-VITA, jednom od najuzornijih mljekarskih gospodarstava u Hrvatskoj, čije je mlijeko među najkvalitetnijim u državi. Godišnje proizvedu oko milijun litara mlijeka koje predaju mljekarskoj industriji, a dio prodaju putem mljekomata. Izborom stručnog žirija treće je mjesto pripalo OPG-u Košić iz Krkanca u Varaždinskoj županiji. Ova vrijedna obitelj uzgaja krumpir, mrkvu, peršin, ciklu, zelje, poriluk, tikve, korabe, salatu, papriku, rajčicu i mahune, godišnje u plastenicima i na otvorenom uzgoji oko pola milijuna tona povrća. Pod plastenicima Košićevi imaju 1500 četvornih metara, obrađuju i sedam hektara zemlje, a cijela obitelj je uključena u proizvodnju povrća s ciljem povećanja povrčarske proizvodnje kao prioritetne grane koja ima perspektivu u budućnosti, kao i zbog sve veće potražnje domaćih svježih proizvoda. Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Damira Orende iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji, koji je prije dvije godine preuzeo gospodarstvo od oca i nastavio obiteljsku tradiciju poljoprivredne proizvodnje.  Na četiri hektara ima sjemensku proizvodnju paprike i proizvodnju industrijske paprike, češnjaka i krumpira, a u 1500 četvornih metara plastenika uzgaja trešnje.

I čitatelji su odabrali svog favorita, pa je tako najbolji OPG po izboru čitatelja onaj Željke Strgar iz Drenovaca kod Županje, koja sa suprugom i šestero djece na istoku Hrvatske ima plantažu prvoklasnih jabuka. Voćnjak je opremljen protugradnom mrežom, ima sustav za navodnjavanje te pumpa crpi vodu iz bunara. S dvogodišnjim sadnicama uvezenim iz Italije i svom opremom bila je to investicija vrijedna oko tri milijuna kuna, koju su najvećim dijelom financirali iz Programa ruralnog razvoja.

Županjac