Ako se božuri uspiju na tržište plasirati prije 1. svibnja, tada dostižu cijenu i do pet eura po komadu.

Božuri su cvijeće koje je neizbježno kod gotovo svake svadbe ali, iako postoje gotovo idealni uvjeti za njihov uzgoj u Hrvatskoj, gotovo 90 posto tog ukrasnog bilja se uvozi iz Nizozemske.

Naravno, božuri se proizvode i u samoj Nizozemskoj, no većina ih dolazi iz zemalja poput Ekvadora i Italije, a zajedničko im je da se prodaju preko burze cvijeća u Amsterdamu.

Dobra cijena
Vrijednost te burze prepoznao je i Željko Ledinski, javnosti poznatiji kao nekadašnji predsjednik Uprave Hrvatskih šuma i bivši saborski zastupnik iz HSS-a koji se prije 10-ak godina posvetio božurima. Ledinski na obiteljskom imanju, površine 15 hektara, godišnje uzgoji oko 50 tisuća ovih cvjetova. Kako sam pojašnjava, cijena ovisi o vremenskim uvijetima, odnosno što prije se pojave na tržištu, to imaju bolju cijenu. Tako se božuri koji uspiju sazrijeti i budu isporučeni do 1. svibnja mogu postići cijenu i do pet eura po komadu.

Nakon toga im cijena pada na jedan do dva eura, a Ledinski očekuje da će se takav trend zadržati i sada. “Ove godine nam vegetacija malo kasni pa smo s božurima na tržište izašli malo kasnije, a što se odražava na cijeni. Sada je ponuda puno veća i očekujem da ćemo ih plasirati po cijeni većoj od eura. No, čak ako cijena bude i malo manja, mislim da ćemo se pokriti”, kazao je Ledinski. Većina njihove robe odlazi na burzu u Nizozemskoj jer, kako sami navode, teško je očekivati da bi domaće tržište moglo u kratkom roku apsorbirati 20 do 30 tisuća cvjetova.

Na domaćem tržištu ovaj cvijet prodaje se u raspodnu od pet do 15 kuna. Ova zanimljiva poduzetnička priča započela je prije jednog desetljeća, i naravno, sasvim slučajno kada je Ledinski u Bjelovaru sreo prijatelja iz Nizozemske Pita Langedijka koji je tada radio u jednoj nizozemskoj tvrtki za prepakiravanje cvijeća. “Pitao sam ga možemo li i mi u Hrvatskoj nešto proizvoditi odgovorio je kako ima jedan cvijet koji raste kod nas i koji se lako može prodati na najvećoj europskoj burzi cvijeća u Amsterdamu”, prisjeća se Ledinski. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je naslijedio od majke Milke, a većina površina je pod voćnjacima jabuke te se osim cvijeća na OPG-u Ledinski proizvode i voćne rakije te med.

Dani božura
Kako bi se božuri koji se u narodu nazivaju i Trojačkom ružom jer cvatu u vrijema crkvenih blagdana Svete Trojice ili po narodnom Trojaka, što više popularizirali na imanju se održavaju Dani božura. Tako će i narednog vikenda kupci i znatiželjnici moći razgledati imanje te vlastitim rukama ubrati te kupiti svoj vlastiti božur.

Velik asortiman

Najpopularnije sorte cvijeća

Postoje dvije vrste grmolikih i zeljastih božura, a Željko Ledinski se orijentirao na zeljaste. “Imamo šest sorti u svim mogućim bojama. Najzanimljivija je sorta Coral sunset, koja tijekom cvatnje mijenja boje, a najpoželjnija je sorta Sarah Bernard. Božur raste na otvorenom i pod mrežama, koje ga štite od tuče. Osim OPG-a Ledinski iz Kovačevca kod Rovišća, u Nizozemsku božure plasiraju i proizvođači iz obližnjeg Đurđevca te Virja.