Ako popusti nasip u Šamcu, poplavit će cijela Slavonija

Zbog visokih vodostaja rijeka Save i Orljave u Slavonskom Šamcu i mjestu Bečic u općini Oriovac u pomoć je pozvana i vojska, a zbog izvanrednih prilika nastalih visokim vodostajima rijeka na području Brodsko-posavske županije jutros je hitnu sjednicu održao županijski stožer za zaštitu i spašavanje.
Trenutačno je najkritičnije stanje upravo na Savi kod Slavonskoga Šamca i na Orljavi kod mjesta Bečic u općini Oriovac. Zbog izvanredne situacije u Slavonskom Šamcu stožer je pozvao na pripravnost sva vatrogasna društva istočno od Slavonskoga Broda, kao i društva koja gravitiraju području uz Orljavu.

Na području Slavonskog Šamca rijeka Sava je čak 50 centimetara viša od najvišeg vodostaja zabilježenog u povijesti. Probiju li rijeka Sava i Bosna nasip u Slavonskom Šamcu, cijeloj Slavoniji prijete poplave. U pomoć mještanima Slavonskog Šamca poslano je 100 vojnika. Voda iz Save poplavila je i prostorije Carine, te je zatvoren granični prijelaz prema BiH.

“Zbog složene situacije pozivamo sve koji dobiju obavijest da se odazovu pozivu”, rekao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana i načelnik županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović je potvrdio i informaciju da su, zbog poplave na području Okučana, noćas evakuirane dvije obitelji.
U pripremi obrane od poplava uz predstavnike Hrvatskih voda, dobrovoljnih vatrogasnih društava sudjeluju i članovi novoosnovane Stanice gorske službe spašavanja iz Slavonskoga Broda.

Evakuiran Terapijski centar Ivanovac

Pošto su zbog olujnog nevremena i bujice ostali bez struje i pitke vode, a bujica je odnijela i dio ceste, 21 korisnik i pet djelatnika Terapijskoga centra Ivanovca – Zajednice “Susret”, koja se bavi izvanbolničkim tretmanom ovisnosti, popodne su evakuirani u Društveni dom Cage u blizini Okučana.
Evakuaciju su izveli policajci iz Okučana, a bila je otežana zbog oštećene ceste koju su radnici kamenoloma dva puta popravljali teškim strojevima. Kako se doznaje od načelnika okučanske općine Ace Vidakovića, svi evakuirani su u dobrom stanju, a osigurana im je i potrebna hrana.
Na terenu radnici Hrvatske elektroprivrede popravljaju dalekovod oštećen u olujnom nevremenu, a dio ceste koji je odnijela bujica bit će popravljen kako bi se korisnici vratili u centar.

poplava-zupanja

U 24 sata palo 100 litara kiše po kvadratu

Županjska Posavina je pod vodom, građani grade zečje nasipe, ali voda i dalje prodire prema kućama. Samo u posljednja 24 sata na tom je području palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru!

Teška je situacija i u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je proglašena elementarna nepogoda, ali i Požeško-slavonskoj. Mnoge su kuće pod vodom, sve raspoložive ekipe na terenu, a građani svoju imovinu pokušavaju spasiti zečjim nasipima. Očajni su i ogorčeni na Hrvatske vode, jer iste probleme proživljavaju već godinama sa svakom jačom kišom.
Velike probleme na istoku zemlje stvara i jak vjetar koji nosi sve pred sobom – prometne znakove, stabla… Urušila se i jedna kuća, javlja HRT. U Novom Marofu urušio se krov Gradske vijećnice.