Nestašica kukuruza u Kini zbog naglog porasta svinjogojske proizvodnje natjerala je trgovce da krenu u nabavu u inozemstvu kako bi opskrbili domaće proizvođače stočne hrane i poljoprivrednike, a rezultat bi mogao biti snažan rast cijena hrane u svijetu u 2021. godini, upozoravaju analitičari.

Nastavi li se taj trend, Kina bi u ovoj poljoprivrednoj sezoni mogla osvojiti titulu najvećeg kupca žitarica i raskinuti s dosadašnjom tradicijom oslanjanja na vlastite izvore.

Pojačana kineska kupovina i problemi u drugim ključnim zemljama-proizvođačima podigli su cijene kukuruza, pšenice i ječma širom svijeta, što bi u idućim mjesecima moglo izazvati šok u sektorima proizvodnje mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, upozoravaju analitičari i trgovci.

Na europskom tržištu cijene pšenice porasle su na nešto manje od 216 eura po toni, najviše od sušne godine 2018. Europske cijene kukuruza porasle su na 220 eura po toni, što znači da nisu samo na višegodišnjem vrhuncu, nego su veće i od cijena pšenice.

U prvih devet mjeseci ove godine kineski uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice poskočio je 83,3 posto, na 20,86 milijuna tona, prema podacima carinske uprave.

Nakon svibnja uvoz je pojačan budući da je Kina u kratkom roku potrošila nekoć ogromne zalihe a nepovoljne vremenske prilike oštetile su ovogodišnji urod kukuruza.

Na smanjenu ponudu nadovezala se velika potražnja iz industrije stočne hrane, što znači da će Kini u ovoj sezoni manjkati 20 do 30 milijuna tona žitarica.

Sektor se brzo oporavio nakon dvije loše godine u kojima su kineske vlasti zbog epidemije afričke svinjske kuge naredile usmrćivanje stotine milijuna svinja.

Pretpostavlja se da će ruski izvoz biti manji zbog izvozne kvote i da će se globalna opskrba zbog toga i dalje pogoršavati. Podsjetimo, ova zemlja, kao najveći svjetski izvoznik pšenice, uvest će kvotu na njen izvoz, kao i za raž, ječam i kukuruz i ograničiti ga na 17,5 milijuna tona za razdolje od 15. veljače do 30. lipnja, kao što će uvesti i porez od 25 eura po toni.