Sve veća ekološka osviještenost dovodi do zanimljivih projekata. Jedan takav već je počeo s izgradnjom i to u Parizu. Naime, uoči sajma Paris Expo Porte de Versailles bit će dovršena najveća urbana farma na svijetu. Zauzima gotovo 14 tisuća metara kvadratnih, a nalazi se niti više niti manje nego na krovu paviljona. Već na proljeće iduće godine tamo će se uzgajati voće i povrće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika na tom dijelu grada.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je paris-expo.jpg

Radovi su već u punom jeku oko izgradnje novog paviljona 6 na pariškom sajmu Parc des Expositions. Djelo je ovo poznatog arhitekta Jean Nouvela,a za smišljanje cijelog projekta zaslužne su dvije tvrtke Agripolis i Cultures en Ville. Urbana farma nalazi se na rubnim dijelovima pariške obilaznice, a poslužit će kao primjer globalnog modela odgovorne proizvodnje. Zanimljivo je da će lokalno stanovništvo određene dijelove moći i iznajmiti te uživati u uzgoju vlastitog voća i povrća. Svi oni koji su entuzijastični oko proizvodnje organskih namirnica moći će više naučiti na edukativnim turama i radionicama.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je expo.jpg

Uzgoj voća i povrća na krovu

Najveća urbana farma na svijetu nalazi se na neočekivanom mjestu – na krovu sajma uzgajat će se više od trideset kultura voća i povrća. Ono će biti namijenjeno potrebama sajamskih restorana i hotela, ali i lokalnog stanovništva. Urbani povrtnjak već je privukao veliki interes javnosti, a ovakvih inicijativa u manjem izdanju već ima na krovovima diljem svjetskih metropola.