Zaštita domaće poljoprivrede i proizvodnje hrane moguća je jedino uz veću svijest o potrošnji i kupnji domaće hrane, istaknuto je na HPK-ovoj konferenciji za novinare.

“Za koji dan ulazimo u prosinac, mjesec kada se najviše troši, a iako smo u specifičnoj godini u kojoj se borimo protiv covida -19, vjerujemo da je ovo prilika kako bi se još jednom pokazao poljoprivredni patriotizam te da potrošači pri odluci o kupnji vode brigu da svoj novac usmjere na kupnju domaćih proizvoda”, rekla je voditeljica odjela za regionalni razvoj HPK Tajana Radić.

To je jedini način, kako je kazala, da sačuvamo proizvodnju i zaustavimo negativne trendove u gospodarstvu. Napomenula je i kako je tijekom godine značajno porasla nabava hrane putem dostave od domaćih OPG-ova, a pokrenute su i brojne tražilice hrane koje nude domaće proizvode. Stoga je važno pojačati promociju domaće proizvodnje i tako doprinijeti razvoju gospodarstva, smatra ona.

Iz HPK-a smatraju da je “pandemijska godina” osvijestila potrebu podizanja razine samodostatnosti u poljoprivredi te zaštite domaće proizvodnje.

“Procjenjuje se da su hrvatski građani tijekom blagdana prošle godine potrošili oko 15,3 milijarde kuna, što je pola milijarde kuna više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. Očekujemo da će ove godine potrošnja biti manja zbog korona krize, ali je ova godina ujedno i prilika da se posveti veća pozornost što kupujemo”, kazala je Radić. Navela je kako hrvatski građani danas više od 28 posto svog kućnog proračuna troše na hranu, a slično je i tijekom božićnih blagdana.

“Svaka uložena kuna u kupnju domaćih proizvoda multiplicira učinak na rast i razvoj hrvatske poljoprivrede i gospodarstva”, rekla je Radić i pozvala potrošače da kupuju domaće proizvode.

“Plavi ceker” za najkvalitetnije domaće proizvode

Na konferenciji za novinare je predstavljen i projekt Grada Zagreba za oznaku “Plavi ceker”, koja je namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na području Hrvatske.

Grad Zagreb tim projektom želi pomoći malim i srednjim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda na zagrebačko tržište. Oznaka jamči potrošaču da se radi o domaćem, kvalitetnom, visokovrijednom i provjerenom proizvodu. Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Đurđica Sumrak je kazala kako se proizvođači koji žele steći oznaku Plavi ceker trebaju javiti na javni poziv koji objavljuje Grad Zagreb, nakon čega svi prijavljeni proizvodi podliježu senzorskoj procjeni i fizikalno-kemijskoj analizi na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Zadovolje li sve propisane kriterije, dodjeljuje im se oznaka Plavi ceker. Troškove analiza podmiruje Grad Zagreb. Do sada su objavljena dva javna poziva te su dodijeljene 62 potvrde za 36 proizvođača, kazala je Sumrak.

U tijeku je 3. javni poziv koji traje do 15.prosinca, a iz HPK su pozvali poljoprivredne proizvođače da se prijave.

N1