Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u četvrtak zaprimilo izvješća Hrvatskog veterinarskog instituta kojim je potvrđen virus afričke svinjske kuge (ASK) na ukupno tri objekta u naseljima Mrzović, Vrbica i Semeljci u općini Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji.

U tijeku su aktivnosti uklanjanja životinja na objektima kao i detaljno epidemiološko istraživanje obzirom na činjenicu da je bolest potvrđena istovremeno u tri naselja na području županije na kojoj do sada nije bilo izbijanja bolesti, ističe se u priopćenju.

Područje općine Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji graniči s općinama Stari Mikanovci i Vođinci u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje su rješenjem bile određene kao zone zaštite zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja u kojima se provode mjere propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Iz Ministarstva apeliraju na sve posjednike da se pridržavaju svih mjera biosigurnosti kako bi zaštitili svoje uzgoje.