Peradarnici u Petrinji prostirat će se na 85 hektara površine, na oko 50 hektara u Sunji te na isto toliko u Martinskoj Vesi. Početak je to finalizacije grandioznog projekta ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, vlasnika tvrtke MHP na području Sisačko-moslavačke županije koji u njega namjerava uložiti više od 500 milijuna eura.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se na području Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine izgraditi više od 200 peradarnika, tvornica stočne hrane, valionica pilića, prostor za preradu te klaonica.

Kapacitet proizvodnje trebao bi u konačnici biti 25 milijuna komada peradi godišnje.

“Nakon tri godine mukotrpnog rada, prvo u Vukovaru, a onda na Banovini, došli smo u fazu konkretne realizacije ovog najvećeg projekta za Banovinu i Hrvatsku. Očekujem da će naša ministarstva, županija i općine na čijim područjima će se ovaj projekt realizirati dati sve od sebe kako bi se ubrzalo izdavanje sve potrebne dokumentacije”, kazao nam je Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj koji je sve ove godine aktivno uključen u projekt.

Pirić i Majdak u nekoliko su navrata odlazili u Ukrajinu na razgovore s Kosiukom, a sve se odvijalo za vrijeme ruskih napada i uzbuna. Krajem prošle godine posjetili su MHP-ovu peradarsku farmu u mjestu Ladižin u Ukrajini, koja se nalazi na pola puta između Kijeva i Hersona, te se uvjerili u njezinu kvalitetu i model rada koji tvrtka želi primijeniti i u Hrvatskoj.

Prva faza – 315 milijuna eura
Procijenjeno ulaganje u prvu fazu ovog projekta je 315 milijuna eura, što je povećanje od oko 100 milijuna eura u odnosu na prvotni plan. Majdak naglašava da bi do kraja godine trebala biti ishođena sva potrebna dokumentacija kako bi sredinom sljedeće godine mogla početi izgradnja objekata.

Prema njegovim riječima, cijeli projekt ima veliku podršku Vlade i premijera Andreja Plenkovića, a veliki doprinos njegovoj realizaciji daje i potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Uspješna realizacija ovog projekta mogla bi biti jedan od najvećih aduta HDZ-a na području Banovine sljedeće godine na parlamentarnim izborima. Državni tajnik očekuje da bi proizvodnja u toj prvoj fazi trebala početi sredinom 2025. godine, a projekt bi u potpunosti mogao biti završen do 2027. godine.

Prema Majdakovim riječima, sva proizvodnja iz ovih pogona bit će usmjerena na euro-azijsko tržište tako da nema nikakvog straha od ugrožavanja domaće peradarske proizvodnje. “Na taj segment smo posebno pazili”.

Pirić najavljuje skori dolazak g. Kosiuka u Hrvatsku, što bi bilo njegovo prvo putovanje van Ukrajine od početka ruske agresije.

“Očekujemo da s g. Kosijukom dogovorimo realizaciju otvaranja još dvije tvornice u Hrvatskoj za koje se još traži lokacija. Jedan od tih projekata bila bi tvornica hrane za hotele. Kosiuk u ovom trenutku ima razvijene poslove u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji”, rekao je Pirić te naglasio kako su ga uspjeli uvjeriti da je upravo Hrvatska najbolja opcija za nova ulaganja, što je on prihvatio i zbog toga što cijeni pomoć hrvatske Vlade Ukrajini.

Stoga je svoja buduća ulaganja, vrijedna više stotina milijuna eura, odlučio koncentrirati u Hrvatskoj. “Važno je da su u ovim teškim trenucima Kosiuk i drugi ukrajinski gospodarstvenici, među kojima je i Rinat Ahmetov, odabrali Hrvatsku za plasiranje svojih investicija”, naglašava počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime