Zbog pojave afričke svinjske kuge u Njemačkoj i ogromnog uvoza, hrvatskom svinjogojstvu prijeti kolaps, a štete bi mogle iznositi 100 milijuna eura, upozoravaju iz Hrvatske udruge proizvođača svinja

Poremećaj tržišta u Njemačkoj izazvan pojavom bolesti afričke svinjske kuge te neuređenost tržišta poljoprivrednih proizvoda hrvatskom svinjogojstvu će nanijeti veće štete nego da se ova bolest pojavila kod nas, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja (HUPS) Krešimir Kuterovac na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u restoranu „Crna svinja“ u Čepinu.

Članovi ove udruge predstavljaju najveće proizvođače prasadi, tovljače hrvatske prasadi i proizvođače genetskog materijala u Hrvatskoj, koji godišnje proizvode oko 700.000 svinja. Štete koje mogu nastati u ovom trenutku procjenjuju na preko 100 milijuna eura. Zbog alarmantne situacija traže hitan angažman Vlade, a predlažu i mjere za ublažavanje novonastale situacije.

Hrvatska danas iz drugih zemalja Europske unije uvozom pokriva i do 70 posto potreba za svinjskim mesom, ističu u udruzi, čiji članovi žele boljom organizacijom tržišta potaknuti razvoj svinjogojstva i smanjiti uvozni deficit, smanjiti ovisnost mesne industrije o uvozu sirovine, te dodatno valorizirati domaću kvalitetu (rođeno –uzgojeno –zaklano) po uzoru na razvijene zemlje EU.

Ključno je osigurati stabilnu opskrbu hranom naših građana, ističu. “U našim trgovinama moramo osigurati zastupljenost domaćih proizvoda provedbom EU uredbe o uređenju tržišta, a treba istaknuti kako je Hrvatska jedina država EU koja ovu uredbu primjenjuje u praksi djelomično, a koja omogućava da se domaće tržište koliko toliko zaštiti od nelojalne uvozne konkurencije”, apeliraju iz Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Iz Hrvatske udruge proizvođača svinja podsjećaju kako se  prošli tjedan dogodio najgori mogući scenarij za hrvatsko svinjogojstvo, budući da se u Njemačkoj pojavila bolest afričke svinjske kuge, što je izazvalo potrese na njemačkom tržištu, zbog čega je cijena svinjskih polovica pala za čak 20 euro centi ili 13% u jednom tjednu, a cijena prasadi srušena je za čak 30 %. Kako Njemačka nema mogućnosti plasmana na tržište Kine i zemalja Azije, za određeno razdoblje, odnosno uvedena je zabrana izvoza, ogromne količine svinjskog mesa iz ove zemlje kanal svoje prodaje pronaći će i u Hrvatskoj. Pri tome cijena neće biti bitna te će trgovački lanci zbog ove pojave ili prestati kupovati meso hrvatskih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena koji će dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti hrvatske proizvođače.

„Cijena na burzi prije pada od 20 centi bila je 1,47 eura za toplu polovicu, što je također bilo ispod referentne cijene EU od 1,509 eura za kilogram. Procjenjujemo da  cijena u Hrvatskoj pod pritiskom uvoznog mesa pasti na 7,5 kuna po kilogramu žive vage, što će gubitak po proizvedenom tovljeniku povećati na 100 kuna. To će na ukupno 13.000 proizvedenih svinja tjedno praviti tjedni gubitak od 1,3 milijuna kuna. Budući da hrvatski proizvođači nisu krivi za ovu situaciju, a rezultat bi mogao biti gori nego da se u Hrvatskoj pojavila afrička svinjska kuga, Udruga traži hitan angažman Vlade RH, istaknuo je Kuterovac.

Zbog ogromne prijetnje koja je pred hrvatskim svinjogojstvom Hrvatska udruga proizvođača svinja predlaže sljedeće hitne mjere:
• U javnu nabave hrane u Hrvatskoj uvesti obavezni kriterije kratkih lanaca opskrbe hranom i proizvode iz nacionalnog sustava kvalitete „ NAŠE DOMAĆE“
• Osigurati u proračunu sredstva za primjenu odobrenih programa EU o  dobrobiti životinja,  kao mjera državne potpore u iznosu od 50 milijuna kuna godišnje
• Izvršiti ispravak izračuna broja uvjetnih grla svinja u Mjeri14 za 2019 i 2020 te sredstva  isplatiti  proizvođačima svinja ( iznos kojim su zbog nepravilnog obračuna od Agencije svinjogojci oštećeni je oko 15 milijuna kuna godišnje)
• Izjednačiti status unosa robe (ulaz roba iz EU)  s domaćom proizvodnjom kroz poreznu politiku. Naplatu PDV- a u primarnoj proizvodnji i preradi  izjednačiti sa statusom koji imaju robe koje dolaze sa unutarnjeg tržišta EU. Prilikom nabave roba odmah izvršiti prijenos porezne obveza na gotov proizvod što u praksi znači oslobađanje znatnog  obrtnog kapitala u sektoru i izjednačavanje unosa robe iz EU sa domaćom robom.
-Uspostavljanje obveznog sustava ugovaranja primarne proizvodnje –prerade i trgovačkih kanala ime se osigurava stabilna opskrbu proizvodima na tržištu i siguran plasman proizvedenih proizvoda
-Djelovati na stvaranje uvjeta za fer i korektno određivanje cijene na osnovi tržišnih pokazatelja u RH i okruženju, uspostava proizvođačkih organizacija i sektorskih organizacija
-Razvoj sustava kvalitete i oznaka svinjskoga mesa i njihova marketinške valorizacija
-Zakon o poljoprivrednom zemljištu i njegova provedba treba biti kamen temeljac  sektora svinjogojstva. Sadašnje naznake provedbe Zakona idu u smjeru velikih problema zbog čega je potrebna temeljita revizija do sada učinjenoga te hitna izmjena i korekcija Zakona u koristi proizvođača.

Agrobiz