Zbog enormnog rasta troškova za uzgoj stoke, proizvođači nemaju drugog izlaza, ionako su odavno na koljenima zbog konkurencije stranih proizvođača mesa i pretjeranoga uvoza. S druge strane, kupcima je uvijek skupo.

Mesar Marko Pandžić, poduzetni i marljivi 23-godišnjak, ujedno i vlasnik OPG-a, iz prve je ruke otkrio troškove proizvodnje i ispričao probleme s kojima se susreću.

– Sve je poskupilo, žito, sijeno, kukuruz… Skuplje je 30 – 40 kuna na 50 kilograma, pa računajte. Ja imam telad i ovce, nastavit ću, moram nešto raditi, treba preživjeti, govori Zadarskom listu Pandžić i dodaje kako su odavno mali domaći proizvođači ugroženi uvozom i njihov rad i trud ne može doći do izražaja.

– Već je naša poljoprivreda na koljenima, zaključuje Pandžić.

Za Božić se, govori Pandžića, najviše kupovala janjetina, sad je traženo mljeveno meso. No, napominje, riječ je o zaista malim količinama.

Poznati zadarski mesar Mate Biloglav već je primijetio poskupljenje junetine od 10%, cijena svinjetine zasad nije porasla, ali za očekivati je porast od 20%. Kod Biloglava se najviše prodaju junetina i svinjetina, međutim, nameće se pitanje – tko će, nastavi li se ovako, uopće proizvoditi.

– Proizvođačima je sve poskupjelo, od gnojiva do žitarica. Njima je sad isplativije prodati kukuruz nego hraniti životinje. Imam stalne dobavljače, prilikom zadnjih dvaju utovara su mi ljudi rekli da više neće proizvoditi, jednostavno im nije isplativo. Uskoro neće imati tko proizvoditi. A kada meso poskupi, normalno je da će prodaja pasti, sve je skuplje, a plaće iste, objašnjava Biloglav gorući problem.

Seebiz.eu