SVINJETINA u Hrvatskoj sve je skuplja. 

Zbog afričke svinjske kuge porasle su cijene. Iako su cijene porasle, na tržnicama se i dalje čeka u redu. U Hrvatskoj je sve manje svinja, ali i sve manje svinjokolja.

“Cijele ove godine u porastu je cijena svinjetine zbog afričke svinjske kuge u Kini, koja je jedan od najvećih potrošača u svijetu. Cijena svinjetine po selima je uglavnom fiksna. Međutim, mesna industrija dosta oscilira. Unazad godinu dana u ovo doba smo prodavali po 9 kuna žive svinje mesnoj industriji, a sad je to negdje 12 kuna + PDV”, rekao je Goran Jančo iz Saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske za Novu TV.

Prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno više od 58 tisuća tona svinjskog mesa, izvezli smo više od 7 tisuća tona, a uvezli više od 87 tisuća tona. Hrvatska je po stanovniku najveći uvoznik u Europskoj uniji.

Strah budi mogućnost pojave bolesti koja je zahvatila Kinu i EU. Tad bi se, pretpostavlja Jančo, tržište moglo urušiti u zapadnoj Europi pa bi meso svinja iz država u kojima je nađena afrička kuga moglo doći i u Hrvatsku.

Sve skuplju svinjetinu Hrvati sve manje jedu – svega 33 kilograma po stanovniku.