Na oranicama Belja završena je žetva ječma i pšenice te su ostvareni najbolji prinosi pšenice u povijesti Belja, od 8,8 tona po hektaru, što je sedam posto više nego lani, izvijestili su u ponedjeljak iz Belja.

U priopćenju se navodi kako je završena žetva ječma i pšenice na ukupno 5.057 hektara  (1.988 hektara ječma i 3.069 hektara pšenice).

Žetva pšenice je trajala tri tjedna i donijela je najbolje prinose u povijesti Belja, ističu iz tvrtke navodeći kako je riječ o prinosu od 8,8 tona po hektaru što je povećanje od sedam posto u odnosu na prošlogodišnje.

“Ovogodišnji prinosi najviši su u povijesti naše kompanije…i najbolja su nagrada za cjelogodišnji trud i rad na našim oranicama”, istaknuo je direktor ratarstva u Belju Krešimir Grgić.

Dodao je kako su izuzetno zadovoljni i dinamikom ovogodišnje žetve.

Najbolji pokazatelj ovogodišnjeg uspjeha je usporedba s dostupnim podacima o europskom i hrvatskom prosjeku koji iznose oko 6 tona po hektaru, kazao je Grgić.

Žetvi pšenice prethodila je žetva ječma koja je također dala iznimne prinose od 8 tona po hektaru. Riječ je o domaćim sortama ječma i pšenice, koje prevladavaju u sortimentu i daju iznimne rezultate u plodnoj baranjskoj ravnici.

Belje, tvrtka iz sastava koncerna Agrokor, ukupno obrađuje 20.000 hektara oranica, a ratarska proizvodnja početak je lanca sljedivosti na koji se nadovezuje vlastita tvornica stočne hrane, 25 farmi te prehrambena industrija koji čine zaokružen proces proizvodnje od polja do stola.

nacional