Prosvjed nizozemskih poljoprivrednika dobio je značaj izvan nacionalnih granica, a podržavaju ga bivši američki predsjednik Donald Trump i francuska političarka Marine Le Pen.

Trump je pohvalio nizozemske poljoprivrednike koji su se ‘herojski’ odupirali novoj politici dušika. ‘Tamošnja vlada želi drastično smanjiti proizvodnju nizozemskih farmi, dok vlada globalna nestašica hrane’, rekao je između ostalog. Njegovi komentari bili su dio kritike protiv “klimatskih fanatika”, koje je kritizirao u govoru na događaju koji je organizirala ekstremno desna organizacija Turning Point USA u saveznoj državi Floridi.

Strana potpora prosvjedu nizozemskih poljoprivrednika

Prosvjed nizozemskih poljoprivrednika dobio je značaj izvan nacionalnih granica, a podržavaju ga bivši američki predsjednik Donald Trump i francuska političarka Marine Le Pen.

Trump je u subotu pohvalio nizozemske poljoprivrednike koji su se ‘herojski’ odupirali novoj politici dušika. ‘Tamošnja vlada želi drastično smanjiti proizvodnju nizozemskih farmi, dok vlada globalna nestašica hrane’, rekao je između ostalog. Njegovi komentari bili su dio kritike protiv “klimatskih fanatika”, koje je kritizirao u govoru na događaju koji je organizirala ekstremno desna organizacija Turning Point USA u saveznoj državi Floridi.


76-godišnji bivši predsjednik predstavio je svoju verziju nizozemske situacije nakon što je izjavio da klimatske mjere dovode do nestašice hrane. ‘U Nizozemskoj – od svih mjesta – poljoprivrednici se herojski opiru klimatskoj tiraniji nizozemske vlade. Možete li to vjerovati?’

Nemojte obrađivati ​​zemlju
Prema Trumpovim riječima, nizozemski farmeri više ne bi trebali raditi na svojoj zemlji. Također im više ne bi trebali da kupuju gnojiva i da se riješe svoje stoke. “Znate zašto, ne moram to objašnjavati,” rekao je Trump, prije nego što je ipak objasnio: “Žele se riješiti stoke zbog onoga što čini zemlji. Pola stoke mora otići.’

Svoje spominjanje Nizozemske završio je na sljedeći način: ‘U našem pokretu suprotstavljamo se klimatskim fanaticima. Stojimo rame uz rame s mirnim nizozemskim poljoprivrednicima koji se herojski bore za svoju slobodu. Užasno je ovo što se događa.’

Francuska podrška
Predsjednica francuske stranke Rassemblement National (bivši Front National) Marine Le Pen objavila je na Twitteru video u kojem na nizozemskom piše ‘Podržavam nizozemske poljoprivrednike’. Ona u popratnom tekstu na Twitteru podvlači tekst iz videa. ‘U trenutku kada nizozemski poljoprivrednici demonstriraju protiv izvlaštenja, želim ih podržati u Nacionalnoj skupštini kao predsjednik Rassemblement Nationala.’ Voditelju PVV-a Geertu Wildersu to se svidjelo.