Naime, političko-ratna kriza u Ukrajini prouzrokovala je povećanje cijena žitarica na svjetskom tržištu, iako se trenutačno ono u tom pogledu smiruje, istovremeno osluškujući razvoj tamošnje situacije. Izjavio je to direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin, važnog pokazatelja kretanja cijena najvažnijih žitarica na području jugoistočne Europe.

Politička previranja u Ukrajini snažno utječu na međunarodno tržište žitarica, što su osjetile sve referentne svjetske burze, istaknuo je Galetin i napomenuo da je tržište reagiralo uvođenjem “premije rizika” za robu iz crnomorskog bazena.

Pritom je podsjetio da je to područje kojem gravitiraju još Rusija i Kazahstan, jedno od najvećih proizvođača i izvoznika žitarica. Ukrajina je treći svjetski izvoznik kukuruza, s 18,5 milijuna tona godišnje, dok je izvoz od 10 milijuna tona pšenice svrstava na šesto mjesto u svijetu, tako da su aktualni politički potresi u toj zemlji veoma veliki faktor rizika za tržište žitarica. Galetin je napomenuo i to da je Ukrajina u proteklom vremenu zaključila niz terminskih ugovora o isporuci žitarica velikim uvoznicima poput Kine, koje mora ispoštovati, pa produbljavanje krize i u tom pogledu moglo bi povećati nesigurnost i nervozu na svjetskom tržištu. On smatra i da bi dodatni čimbenik te nesigurnosti mogao biti i relativno nepovoljna agrometeorološka situacija u SAD-u, kao najvećem svjetskom proizvođaču žitarica, jer se procjenjuje da je trenutačno svega trećina tamošnjih usjeva pšenice u dobrom ili odličnom stanju. Naime, prošle godine u ovo vrijeme ta procjena je iznosila oko 65 posto, naveo je Galetin, ističući da se tako dovodi u pitanje ovogodišnji prinos pšenice i dodao da je slična situacija i u Rusiji i Kazahstanu, također značajnim proizvođačima krušnog žita.

izvor: Glas Slavonije