Izjavio je to, između ostalog, Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin, istaknuvši da će pritom Žito proizvođačima uljane repice ponuditi najvišu otkupnu cijenu i plaćanje u najkraćem mogućem roku nakon obračuna.
– Također ovdje valja navesti da smo ove godine snizili troškove prijma uljane repice na ulazu u silose kako bismo što više olakšali poljoprivrednicima i stimulirali ih za sjetvu uljarica – kaže Bičvić.
Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj je jesenas uljanom repicom zasijano oko 15.000 hektara, a budući da je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta dio površina presijavan, pretpostavka je da će žetva te uljarice biti obavljena na 12.000 do 14.000 hektara.
Uz prosječan prinos od tri tone po hektaru očekuje se ukupna proizvodnja uljane repice u Hrvatskoj od oko 40.000 tona.
– Od 2016. godine Tvornica ulja Čepin planira otkupiti i preraditi ukupnu količinu proizvodnje uljarica u Hrvatskoj – uljane repice i suncokreta. To prema našim procjenama podrazumijeva otkup do 150.000 tona uljarica – oko 40.000 tona uljane repice i 90.000 tona suncokreta te preostalo soju, koliko je potrebno. Do tada će, naime, biti dovršeni radovi na investicijama u novu kotlovnicu, pogon za ekstrakciju uljarica i povećanje prijamnih i proizvodnih kapaciteta ukupne vrijednosti od 20-ak milijuna eura, koji su ovih dana počeli – kaže Bičvić.
Povećanjem kapaciteta u Tvornici ulja Čepin bit će ispunjena obećanja osječkog Žita dana pri preuzimanju te tvrtke, da će učiniti sve da Slavonija ne bude samo sirovinska baza. Naime, Tvornica ulja Čepin kao jedina hrvatska uljara koja prerađuje primarnu sirovinu moći će preraditi cjelokupnu proizvodnju uljane repice i suncokreta.
Ako usporedimo proizvodnju uljane repice s lanjskom, treba reći da je ona lani bila rekordna. Prosječni prinosi bili su 3,5 tona po hektaru a otkupna cijena između 2,30 i 2,35 kuna po kilogramu. Ove se godine očekuje prosječni prinos od 3 tone po hektaru i otkupna cijena ne niža od 2,50 kuna po kilogramu, kako danas pokazuju burze u okruženju.
Budući da u Hrvatskoj žetva uljane repice počinje i do mjesec dana ranije nego u sjevernijim zemljama, očekuje se da će cijena u drugoj polovini srpnja, kada žetva počne i u ostalim zemljama, biti nešto niža.
Žito grupa ove je godine s proizvođačima imala ugovoreno približno 7000 hektara uljane repice i oko 13.000 hektara suncokreta.
Tvornica ulja Čepin, kako navodi Bičvić, puno ulaže u razvoj kooperantske proizvodnje.
– Našim smo kooperantima partneri – osiguravamo im siguran otkup i dobru otkupnu cijenu i na taj način stimuliramo proizvodnju uljarica. U sljedećih se nekoliko godina očekuje povoljna cijena uljarica te se nadamo da će proizvodnja uljarica u Hrvatskoj biti na višoj razini nego prošlih nekoliko godina, odnosno da će se za sjetvu uljarica zainteresirati što više poljoprivrednika – kaže Bičvić.
VIŠE OD POLA PROIZVODNJE U IZVOZ
Tvornica ulja Čepin 50 posto svoje proizvodnje izvozi na tržišta Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke, Italije… “Povećanjem preradbenih kapaciteta naš je plan izvoz po većati na 60-70 posto”, kaže Bičvić.
7000
hektara uljane repice Žito grupa ove je godine imala ugovoreno s proizvođačima
13.000
hektara suncokreta ugovorila je Žito grupa ove godine s proizvođačima

izvor: GlasSlavonije