“Nakon ponovnog sastanka proizvođača mlijeka Osiječko baranjske županije, a vezano na aktualno stanje oko isporuke mlijeka prerađivačima, Udruga daje punu podršku obustavi isporuke mlijeka prerađivačima. Paralelno sa time stavlja prigovor na sporost resornog ministra i cijelog ministarstva poljoprivrede zbog nepravovremenog poduzimanja hitnih mjera za pomoć i opstanak mljekarskog sektora”, priopćila je Udruga proizvođača mlijeka Osiječko baranjske županije.
Istovremeo, u Požegi mljekari mlijeko dijele farmama, a od jutros mlijeko ne isporučuju ni mljekari iz dalmatinskim županija.
“Jedan dio mlijeka koji nije podijeljen danas će biti na Đakovštini iz cisterni rasipan po njivama. Mi očekujemo sutrašnji dan kad će biti pregovori. Ako ne bude došlo do nikakvih pozitivnih rezultata, idemo s daljnjom akcijom koja će se proširiti i na zatvaranje granica tako da oni što u Dukatu pričaju kako će uvesti mlijeko – neće se uvesti mlijeko. Idemo do kraja”, izjavio je Laslo.
Garešnički mljekari: Ako sada odustanemo, oni će nas zgaziti
S obustavom isporuke mlijeka danas su počeli i proizvođači sa šireg garešničkog područja. Najodlučniji su palešnički farmeri sa farmi koje u prosjeku proizvode tisuću litara mlijeka dnevno, gdje veći dio njih danas nije predao mlijeko otkupljivačima.
Među njima je i OPG Žlender iz Palešnika, koji je također pozvao građane da slobodno dođu po mlijeko. Mljekari ne odustaju od zahtjeva za povećanjem otkupne cijene od 4,05 kuna po litri mlijeka, umjesto dosadašnjih 2,40 zbog koje posluju s gubitkom i na rubu propasti.
“To je cijena koju je izračunao Agronomski fakultet u Zagrebu. To je cijena koštanja jedne litre mlijeka. Onda ste na nuli, onda niste u minusu. Dok je cijena kukuruza 2 kune, cijena mlijeka nikako ne može biti 2 kune. Ostali troškovi rastu svaki dan. Struja raste, plin raste, gorivo raste, samo cijena mlijeka ide redovito dolje. Svaki mjesec je sve niža”, rekao je Danijel Žlender, vlasnik farme OPG Žlender koji danas prolijeva mlijeko koje je trebao predati otkupljivačima.
“To je zadnji korak. Zadnji korak pred propast. Cijena mlijeka je takva kakva je, oni ne žele dati veću cijenu mlijeka, mi ne želimo više dati mlijeko. Neka se nađu nekoga drugoga tko će raditi za tu cijenu. Mene hrana i struja za ovu farmu mjesečno košta 75 tisuća kuna, a mi toliko ne dobijemo niti za mlijeko. Imamo 60 krava i nema računice. Svaki mjesec smo u minusu od 15 do 20 tisuća kuna, a rata kredita za štalu je 27 tisuća kuna svaki mjesec”, kaže Žlender
Njegovo obiteljsko gospodarstvo u kojem radi zajedno s bratom, suprugom i bratovom suprugom priključilo se bojkotu isporuke mlijeka, no Žlender nije imao točan podatak koliko se mljekara priključilo ovoj akciji.
“Ja koliko znam, ovi veći i ozbiljni farmeri koji se razumiju o problematiku prodaje mlijeka, su sigurno obustavili predaju mlijeka. A ovi drugi? Oni će propasti i tako s nama isto. Što nas više mlijeko ne bude dalo, to će biti situacija biti riješena”, rekao je Žlender.
I ovom prilikom se ukazalo na nejedinstvo mljekara koji već godinama ne mogu zauzeti jedinstven stav povodom isporuke mlijeka i tvorbe otkupne cijene.
“Dosad je bilo tako, ali mislim da će ovaj puut biti drugačije. Bio sam u Terezinom polju na sastanku i mislim da je ovaj put drukčije. Svi vide da je ovo zadnji korak. Nazad više nema. Sada ako odustanemo, oni će nas zgaziti”, istaknuo je Žlender koji je za kraj uputio i kritiku ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.
“On kao da nije ministar seljaka, kao da je ministar mljekarskih kuća. On je totano stao u zaštitu tih mljekarskih kuća, a nama je okrenuo leđa”, istaknuo je Žlender.
HSS uz hrvatske proizvođače mlijeka
Hrvatska seljačka stranka priopćila je kako u potpunosti podržava hrvatske proizvođače mlijeka i njihova nastojanja da očuvaju proizvodnju i svoja radna mjesta.
“HSS očekuje od Vlade RH i resornih ministarstava da konačno realno sagledaju stanje na hrvatskom selu i donesu odluke u pravcu očuvanja hrvatske proizvodnje hrane, te da prestanu s praksom pogodovanja prerađivačko-uvozničkoj prehrambenoj industriji.
Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede da prestane manipulirati hrvatsku javnost i pomogne proizvođačima mlijeka u iznalaženju rješenja za dohodovnom proizvodnjom mlijeka.
HSS je za danas popodne sazvao sjednicu svog ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj na kojoj će biti razmotreno aktualno stanje u poljoprivredi, a posebice u sektoru mljekarstva”, stoji u HSS-ovom priopćenju.

tekst i foto: index.hr