Nastavak je to trenda rasta izvoza u ovoj godini jer je od siječnja do kraja lipnja u zemlje okruženja, ponajprije u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, izvezeno mesa u vrijednosti šest milijuna dolara, čak tri puta više nego u istom razdoblju lani.
Razlog zašto je izvoz svinjetine toliko porastao u srpnju u Srbiji predsjednik Uprave mesne industrije Braća Pivac Ivica Pivac vidi u ruskim sankcijama prema EU.
– To je vrlo jednostavno, Rusija hitno treba meso, što su iskoristile neke zemlje u okruženju, ponajprije Srbija, ali i Bosna i Hercegovina. S druge strane, Srbija kao ni Hrvatska ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sebe i ionako je prisiljena uvoziti ga, a pogotovo nakon što su izvezli znatne količine u Rusiju, manjak mesa još je bio veći – objašnjava Pivac.
Na taj su način uzgajivači i prerađivači mesa u Hrvatskoj pronašli put za izvoz, a prema informacijama upućenih, najviše je od tog posla profitirala tvrtka Merkur iz Slavonskog Broda, koja i inače ima poslovnu suradnju sa srbijanskim tvrtkama, iako svinjsko meso izvoze i u zemlje EU.
Od Đure Vučetića, direktora Merkura, koji na godinu proizvede 150 tisuća tona svinjskog mesa, nismo uspjeli dobiti odgovor, ali generalno gledajući, nastave li se sankcije prema Rusiji, bit će to prilika za hrvatsku mesnu industriju. No činjenica je da je izvoz rastao i mimo sankcija u prvoj polovini ove godine, i to čak za tri puta.
– Povećanje izvoza svinjskog mesa u zemlje u okruženju, posebno u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu kao naša tradicionalna izvozna tržišta, posljedica je nedostatnih količina na tim tržištima i domaćih konkurentnih cijena, odnosno blizine tržišta – objašnjavaju u HGK, koji nam je i dostavio te podatke.
Usprkos tome, Pivac, koji nije izvozio u Srbiju, skeptičan je što se tiče proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj i bez obzira na takve skokove u izvozu hrvatska je proizvodnja vrlo mala. Na godinu se proizvede 800 tisuća tona svinjskog mesa, a samo Hrvatska ima potrebe za tri milijuna tona. Usporedbe radi, Danska proizvede 30 milijuna tona na godinu.

IZVOR: LIDERPRESS.HR